Phil Knight is samen met Bill Bowerman de mede-oprichter van een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke sportkleding- en -schoenenbedrijven: Nike. Zijn ondernemerschap, visie en doorzettingsvermogen hebben het merk Nike tot een wereldwijde krachtpatser gemaakt en hemzelf tot een vermogende icoon in de zakenwereld.

Phil Knight begon met het verkopen van schoenen uit zijn kofferbak

De wieg van Phil Knight stond in de Amerikaanse stad Oregon. Hij studeerde af aan de Universiteit van Oregon en behaalde zijn MBA aan de Stanford Graduate School of Business. Na zijn afstuderen reisde hij naar Japan, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met de Japanse schoenenindustrie en in het bijzonder modemerk Onitsuka Tiger.

In 1964 richtte Knight Blue Ribbon Sports op, een bedrijf dat in eerste instantie Japanse schoenen importeerde en verkocht. Het bedrijf begon klein met een startbedrag van $ 500. Knight verkocht de schoenen vanuit de kofferbak van zijn auto tijdens sportevenementen. Toen Bill Bowerman, zijn voormalige hardloopcoach, eenmaal aan boord kwam als partner en productontwikkelaar groeide het bedrijf tot onvoorstelbare hoogtes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nike (@nike)

Het bedrijf begon met het ontwerpen en produceren van zijn eigen schoenen werd de bedrijfsnaam gewijzigd naar Nike, een naam die verwijst naar de Griekse godin van de overwinning. Het (sport)merk werd populair onder atleten en sportliefhebbers en groeide uit tot een wereldwijd fenomeen.

Knight staat bekend om zijn ondernemersgeest en zijn vermogen om risico’s te nemen. Hij investeerde hevig in sponsoring en marketing, waardoor Nike-schoenen en -kleding gedragen werd door enkele van ’s werelds beste atleten en beroemdheden. Het bedrijf werd ook bekend om zijn baanbrekende technologieën, zoals de Air-zool, die een revoluties teweegbrachten in de schoenenindustrie.

Opvallende ontstaan van het Nike-logo

Het verhaal achter het iconische ‘Swoosh’-logo is ook zeer bijzonder. Knight betaalde een student namelijk $ 35 om een student van de Portland State University om het logo voor Nike te ontwerpen.

Knight leidde Nike als CEO van 1983 tot 2004 en bleef als voorzitter van de raad van bestuur tot 2016. Echter heeft hij nog altijd een vinger in de pap. Bovendien zit zijn zoon Travis, voorheen bekend onder zijn rapnaam ‘Chilly Tee’, ook in het bedrijf. Onder de leiding van Knight groeide het bedrijf uit tot een miljardenonderneming met zo’n 80.000 werknemers wereldwijd.

Inspiratiebron en filantroop

Maar Knight is niet zonder controverse geweest. Het bedrijf is bekritiseerd vanwege zijn arbeidspraktijken in ontwikkelingslanden en voor zijn rol in het overnemen van de schoenenindustrie, wat heeft geleid tot de sluiting van vele kleine, lokale schoenmakers. Ondanks deze uitdagingen is Knight een pionier in de zakenwereld en een inspiratiebron voor velen.

Tegenwoordig richt hij zich op zijn filantropie. Onlangs nog heeft hij samen met zijn vrouw Penny $ 400 miljoen geïnvesteerd in Portland te midden van toenemende winkelcriminaliteit in de stad. Met als doel de huidige en toekomstige generaties van de zwarte gemeenschap in Portland te transformeren door te investeren in onderwijs, cultuur en de inwoners.

Dat is geen primeur, want in 2016 doneerde hij $ 500 miljoen, de grootste die ooit aan een publieke Amerikaanse universiteit, aan de Universiteit van Oregon. Daarmee hielp hij met het oprichten van de Knight Campus, een centrum dat zich richt op het versnellen van wetenschappelijke toepassingen.

Wat is het vermogen van Phil Knight?

Deze miljoenen kan hij gemakkelijk missen, aangezien zakenblad Forbes het vermogen van Knight schat op $ 47,7 miljard. Zijn fortuin bestaat voornamelijk uit zijn aandelen van Nike: hij beheert samen met zijn zoon Travis 97% van de uitstaande Klasse A-aandelen door middel van allerlei houdstermaatschappijen en trusts. Andere grote aandeelhouders zijn