Een “oplettende jonge burger (6 jaar)”, die luistert naar de naam Brent, heeft eerder deze week een tas met sieraden gevonden in het Steinenburgpark te Gouda. Niet door middel van magneetvissen of een andere vernieuwende techniek, maar gewoon door met een stok te ‘poeren’ in een slootje vlakbij zijn huis, onder toeziend oog van zijn leeftijdgenootjes.

Tas met gesloten sieraden, een bankpas en een mes gevonden in een sloot in Gouda

Brent besloot de tas mee te nemen naar huis en aan zijn moeder te laten zien. “Hij loopt altijd met takken in het water te rommelen en zo”, vertelt zijn moeder aan het Algemeen Dagblad “Nu vond hij een tasje, aan de waterkant.” Haar zoon liet de inhoud van de tas (sieraden, een pinpas en een mes) aan zijn moeder zien en vroeg zich af of ze de politie moesten inlichten.

Diezelfde dag pleegde ze een belletje met het lokale politiebureau die de tas voor onderzoek meenamen. “Toen de politie het tasje kwam ophalen, mocht hij laten zien waar hij het had gevonden, hij liep helemaal trots mee.”

Politie Basisteam Gouda vermoedde dat de spullen van diefstal afkomstig waren. En wat blijkt? Ze hadden gelijk. Na een oproep op social media kwam de rechtmatige eigenaar zich melden en werd duidelijk dat de inhoud inderaad gestolen is. “Iedereen bedankt voor het meedenken en het delen van dit bericht!”, aldus de politie.

De moeder van Brent had ook al haar vermoedens, aangezien dit soort taferelen wel vaker gebeuren, zegt ze. “Wat erin zat, waren nepsieraden – het was geen echt goud. Op de pinpas was de naam weggekrast. Dan wil je niet dat hij bij die persoon terugkomt. Want waarom zou je dat anders doen? En waarom laat je het anders in de sloot achter?”