Het allersnelste superjacht ter wereld is teruggekeerd naar het moederland en zal daar nog wel even blijven. Het 81 meter lange plezierschip Genesis, afgeleverd door Heesen Yachts, ligt namelijk momenteel voor anker in het Friese Harlingen. Maar niet omdat de eigenaar dat nou zo graag heeft…

Heesen Yachts Genesis

Nederland staat wereldwijd bekend om molens, tulpen, dijken, klompen en kaas, maar tegenwoordig kunnen we ook (super)jachten aan dit riedeltje toevoegen. Met gerenommeerde scheepswerfen als Oceanco, Damen, Feadship en Heesen stikt het hier van de maritieme experts.

Een voorbeeld van die kennis is Genesis (voorheen Galactica). Deze indrukwekkende prestatie van Nederlandse vakmanschap heeft de maritieme wereld verbluft en bevestigt opnieuw de reputatie van ons land als een leider in de scheepsbouwindustrie. Het jacht belichaamt de perfecte samensmelting van luxe, elegantie en ongeëvenaarde snelheid.

Genesis is door Heesen uit Oss gebouwd met een aluminium romp, aluminium bovenbouw, teakdekken en wordt tot leven gewekt door vier diesel-mototren van 4.895 pk. Hiermee cruist het Nederlandse sportjacht comfortabel met 22 knopen en bereikt een maximale snelheid van 30 knopen (55 kilometer per uur). Het wordt gezien als het snelste jacht ter wereld. Meevarenden merken hier weinig van, want de stabilisatoren bieden een “uitzonderlijk comfortniveau”.

Het superjacht is eigendom van de eigenaar van LUKoil

Helaas ligt het schip al langer dan een jaar voor anker. Dat is omdat de eigenaar, LUKoil-miljardair en voormalig onderminister voor olie in de Sovjet-Unie Vagit Alekperov, door de de Russische invasie in Oekraïne is gesanctioneerd en geen toegang tot zijn jacht meer heeft. Wat extra opvallend is, is dat Alekperov zelfs de eigenaar is geweest van Heesen. Heesen Yachts wilde hem eruit knikkeren, maar kwam maar niet van Russische eigenaar af. Uiteindelijk slaagden ze er toch in om de Russische miljardair (met een schat vermogen van $ 21 miljard) buiten te sluiten.

Het is overigens niet de eerste keer dat het jacht van een Russische oligarch in Harlingen voor anker ligt. Ook het superjacht van Vladimir Potanin, de rijkste Rus, vaarde afgelopen jaar de Friese haven binnen. Het jacht Project 1010 is echter op papier in eigendom van de scheepswerf Feadship, maar geruchten gaan dat het gebouwd is voor Potanin. Omrop Fryslân meldde destijds dat de Port of Harlingen geen problemen heeft met het schip, zolang de nieuwe eigenaar niet op de sanctielijst staat.

Genesis is ontworpen om comfortabel plaats te bieden aan maximaal 12 gasten in 6 suites, waaronder één VIP-hut. Ze kan ook maximaal 19 bemanningsleden aan boord vervoeren om een ​​ontspannen luxe jachtervaring te garanderen. Haar faciliteiten omvatten een schoonheidssalon, lift, strandclub en een jacuzzi op een van de dekken.

Het helikopterplatform op het voordek doet tevens dienst als zitgedeelte, terwijl de beachclub een verzonken bar heeft. Kortom: naast snelheid heeft dit nautische speeltje nog veel meer te bieden