Voor verzamelaars en fans van luxe horloges is dit misschien wel hét moment om een nieuw uurwerk aan te schaffen. Gezien het alsmaar stijgende aanbod in dure horlogemerken, verwacht Morgan Stanley dat de prijzen van de horlogemerken zullen blijven dalen. Vervelend voor de aanbieders, maar zeer gunstig voor de kopers.

Prijzen van Rolex, Patek Philippe en Audemars Piguet dalen

De prijzen voor tweedehands Zwitserse horloges zijn sinds de stijging in 2021 gestaag gedaald. Dit komt onder andere door het grote aanbod van horloges op de tweedehandsmarkt, al wordt er verwacht dat deze aantallen wel zullen gaan dalen. Maar ook de veranderingen in uitgaven door de onzekere economie en de crash van de cryptocurrency-markt zorgen voor lagere prijzen.

Horloge

De dalingen zijn zelfs zo heftig dat de WatchCharts Overall Market Index, die de handel van de 60 meest populaire Zwitserse uurwerken volgt, sinds begin 2023 met meer dan 6 % gedaald en het afgelopen jaar met bijna 17 %.

Ondanks prijsdaling nog steeds boven marktprijs verkocht

Hoewel de daling in de tweedehands horlogemarkt te merken is, worden een aantal van de meest begeerde uurwerken nog steeds met bedragen boven de marktprijs verkocht. Uit het rapport van Bloomberg blijkt dat 89 Rolex-modellen – wat 79 % van hun modellen zijn die door WatchCharts worden gevolgd – nog boven marktprijs verkocht worden. Voor Patek Philippe zijn dat 43 modellen, wat 48 % is, en voor Audemars Piguet zijn het nog 34 modellen, wat 71 % van hun totaal is. In realiteit worden dus nog veel van de horloges boven de originele marktprijs verkocht.

Echter zullen ook deze cijfers afnemen, gezien de drie merken eerder dit jaar meer modellen hadden die boven de marktprijs verkocht werden. Rolex had in februari namelijk nog 112 modellen die boven de marktprijs verkochten. Vergeleken met 89 in juli betekent dat het aantal in de afgelopen vijf maanden met meer dan 20 % is gedaald.

Bloomberg geeft aan dat het niet duidelijk is hoelang dit nog aan zal houden. Maar voor fans van luxe horloges is het dus zeker aan te raden om de tweedehandsmarkt op te gaan.