Een Nederlander is recentelijk gearresteerd in Zambia nadat de autoriteiten van het land een privévliegtuig onderzochten en daarin miljoenen dollars, wapens, munitie en wat aanvankelijk als goud werd geïdentificeerd; later onderzoek wees uit dat het gaat om nep-goud.

Nederlander opgepakt in de hoofdstad van Zambia

Dit opmerkelijke incident vond plaats in de hoofdstad van Zambia, Lusaka. Het betrokken privévliegtuig, afkomstig uit de Egyptische hoofdstad Caïro, kwam wegens argwaan in het vizier van de autoriteiten waardoor een inspectie op touw werd gezet. En wat bleek? Het wantrouwen was terecht, want ze troffen niet alleen $ 5,7 miljoen aan contant geld aan, maar een grote hoeveelheid goudstaven, geweren en munitie,

Na grondiger onderzoek bleken de goudstaven echter vervalsingen te zijn. Bovendien werden er meerdere vuurwapens en 126 kogelpatronen gevonden. Directeur-generaal Nasun Banda van de Zambiaanse drugsbestrijdingscommissie onthulde tijdens een persconferentie in de hoofdstad Lusaka dat in totaal 10 individuen waren aangehouden, bestaande uit een Nederlandse, zes Egyptenaren, een Spanjaard, iemand uit Letland en een Zambiaan.

Directeur-generaal Banda verklaarde: “Op basis van binnengekomen informatie hebben we gezamenlijk met agenten van diverse rechtshandhavingsinstanties deze operatie uitgevoerd, wat resulteerde in de inbeslagname van een aanzienlijke hoeveelheid materieel.”

Ruim 600 goudstaven

Volgens hem omvatten de aangetroffen wapens vijf pistolen en zeven magazijnen, evenals een aanzienlijke hoeveelheid munitie. Er werden maar liefst 600 nep-goudstaven, met een totaalgewicht van 127,2 kilogram, aangetroffen, evenals apparatuur om het goud te meten en te wegen.

Paul Kabuswe, de minister van Mijnbouw en Ontwikkeling van Mineralen van Zambia, verklaarde dat na uitvoerig onderzoek bleek dat de vermeende goudstaven waren samengesteld uit een mengsel van koper, zink, tin en nikkel, met een gouden coating om ze authentiek te laten lijken. De miljoenen dollars zijn in beslag genomen en ondergebracht bij de Bank of Zambia. Ook het privévliegtuig is ingerekend.

Naargelang lokale mediaberichten heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vooralsnog geen uitgebreide details verstrekt over de arrestatie van onze landgenoot.