Er heeft een crimineel in Los Angeles een hele mooie slag geslagen. Beveiligingsbeelden tonen hoe een dief in een gehuurd busje achteruit de oprit van de Barakat Gallery in Los Angeles oprijdt en een poort doorbreekt. Deze gewaagde daad leidde tot de diefstal van een bronzen Boeddhabeeld met een geschatte waarde van maar liefst $ 1,5 miljoen.

Fayez Barakat, de eigenaar van de galerie, had het beeld meer dan 55 jaar geleden verworven en beschouwde het als een waardevol kunstwerk. Het Boeddhabeeld had eerder in de achtertuin van zijn huis gestaan voordat hij besloot het naar zijn galerie te verplaatsen. Voor hem had dit beeld zowel financiële als emotionele waarde.

De dief wist waar hij voor kwam

Wat opvallend is aan deze diefstal, is dat de dader zich specifiek richtte op het Boeddhabeeld. Het beeld was oorspronkelijk ontworpen voor het centrum van een tempel en had daarom een buitengewone waarde. Dit suggereert dat de diefstal goed gepland was en geen impulsieve daad betrof.

Een Schok in de Kunstwereld: De Diefstal bij de Barakat Gallery

Het gestolen Boeddhabeeld wordt beschouwd als één van de visitekaartjes van Barakat Gallery. Daarom is het des te schokkender dat dit incident heeft kunnen plaatsvinden, gezien het de eerste diefstal in de afgelopen twaalf jaar betreft.

Galeriedirecteur Paul Henderson benadrukt het belang van beveiligingsmaatregelen en toezicht, vooral bij kunstwerken van dergelijke waarde. Hij noemt het Boeddhabeeld een meesterwerk dat een prominente plaats innam binnen de galeriecollectie.

Het onderzoek naar deze diefstal is momenteel gaande en er wordt alles aan gedaan om het gestolen Boeddhabeeld terug te vinden. De kunstwereld houdt haar adem in, in de hoop op een positieve afloop en het herstel van dit unieke stuk.

De hoop is nog niet compleet verloren. Onlangs nog werd een gestolen van Gogh teruggebracht in een IKEA tas.