Deze sculpturale luidsprekers zijn ontworpen om eruit te zien als glanzende raketten en passen dus niet in ieder interieur. Ze komen uit de koker van het in de Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf genaamd Cosmotron en kunnen zomaar eens de duurste speakers ter wereld zijn. “Cosmotrons zullen duizenden jaren standhouden”, aldus de bedenker en fabrikant.

Bronze Cosmotron 130-luidsprekers

De luidsprekers maken deel uit van het Cosmotron-project dat een paar jaar geleden werd bedacht met als doel de “mooiste en best ontworpen luidsprekers op aarde” te maken. Alle audiofielen en kenners van sculpturale consumentenproducten zullen vast op het puntje van hun stoel zitten.

Cosmotron 130-luidsprekers

Echter is er relatief weinig bekend nieuwe naam in de wereld van ultra-high-end speakers en audioapparatuur. Alleen dat de productiefaciliteit in Noord-Wales is gevestigd en dat een aantal publiciteitsschuwe eigenaren de boel leiden. Gelukkig kunnen we ons daarom meer focussen op hun producten.

Van de twee verbluffende luidsprekers zijn we het meest geïnteresseerd in de grotere optie: de Cosmotron 130. De raketvormige kast van de sculpturale luidspreker is gegoten uit massief brons en heeft componenten van 316 roestvrij staal. Deze materialen zijn gekozen vanwege hun weerstand tegen corrosie en hun intrinsieke sterkte. Zo zouden ze zelfs duizenden jaren meegaan.

Het bedrijf zegt dat er een ton brons nodig is om een ​​paar Cosmotron 130- luidsprekers te maken en dat de gebruikte productiemethoden een ongeëvenaarde kwaliteit garanderen. Qua afmetingen is de vloerstaande luidspreker enorm en met een hoogte van 163 cm hoog en 80 cm breed.

Luidsprekers
  • Midwoofer 3 x 8” (22 cm)
  • Nextel gecoat Subwoofer 2 x 10” (25,4 cm)
  • Hoge uitslag Tweeter 1 x 1,2″ (28 mm) beryllium-dome
  • Frequentiebereik 30Hz – 20kHz
  • Nominale impedantie 4Ω Gevoeligheid (2.83v / 1m) 94 dBc
  • Aanbevolen versterkervermogen 500 W Maximale ingang 270W
  • Gevoeligheid (2.83v / 1m) 91.5dBc
  • Aanbevolen versterkervermogen 800 W Maximale ingang 400W

Het zijn wellicht de duurste luidsprekers ter wereld

De luidsprekers wegen in totaal maar liefst 325 kilogram en zijn uitgerust met wielen, zodat ze nog enigszins wendbaar zijn. Maar goed, speakers in deze prijsklasse zou u ook niet al te vaak willen verplaatsen. Een paar Cosmotron 130-luidsprekers kost je maar liefst £ 1.000.000, omgerekend circa € 1.148.435.

De Cosmotron 50-luidsprekers zijn gemaakt met dezelfde aandacht voor detail als de grotere 130’s en kunnen met of zonder de Levitron-standaard worden gebruikt.