Het is geen geheim dat succesvolle ondernemers houden van bootje varen. Eigenlijk houdt iedereen van bootje varen, maar niet iedereen heeft er geld voor, en al helemaal niet op de schaal waarop de ex-Google baas Eric Schmidt het ruime sop kiest. Hij heeft namelijk een  superjacht verworven dat nieteens in de gemiddelde haven past.

De Kismet is een hoogwaardig staaltje maritieme ambacht

kismet buitenkant

Het betreft het indrukwekkende jacht genaamd Kismet, eigendom van miljardair Shahid Khan. Het jacht werd oorspronkelijk te koop aangeboden voor meer dan $220 miljoen  maar is onlangs verkocht met een aanzienlijke korting van maar liefst 60 miljoen dollar. Kismet staat bekend om zijn uitzonderlijke grootte en luxe voorzieningen en heeft daarmee veel aandacht gekregen binnen de jachtindustrie.

De Lurssen-sloep uit 2014 strekt zich uit over vijf dekken en heeft een lengte van 312 voet (ongeveer 95 meter) en weegt maar liefst 2.978 ton. Met de centjes die Eric bij Google heeft verdiend heeft hij de aankoop van Kismet gedaan, nadat een eerdere poging om het superjacht Alfa Nero te kopen mislukte. Dit jacht, eigendom van de Russische oligarch Andrey Guryev, moest gedwongen verkocht worden vanwege oplopende maandelijkse kosten en internationale sancties. Meer weten? Alles over de boot leest u hier.

Schmidt had aanvankelijk het winnende bod gedaan voor Alfa Nero, met een bedrag van 67,7 miljoen dollar, wat een aanzienlijke korting was ten opzichte van de oorspronkelijke waarde van 120 miljoen dollar. Echter ontstonden er juridische geschillen toen de dochter van Guryev beweerde de rechtmatige begunstigde te zijn van het jacht, waardoor Schmidt zich moest terugtrekken uit de bieding. Een andere bieder stond voor een vergelijkbaar dilemma, wat resulteerde in een stilgelegde veiling.

Maar wie is Eric Schmidt en wat moet hij met een superjacht?

Eric Schmidt, geboren op 27 april 1955, is een Amerikaanse zakenman en voormalig software engineer. Hij diende als CEO van Google van 2001 tot 2011 en als uitvoerend voorzitter van Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google, van 2011 tot 2015. Zijn geschatte vermogen in april 2022 bedroeg maar liefst 25,1 miljard dollar. Bij Google werken loont nou eenmaal, zo lag het gemiddelde salaris van een Google medewerker in 2021 flink boven de Balkenende-norm.

Hoewel de deal rondom Kismet gehuld blijft in geheimhouding en er geen openbaarmaking is geweest over specifieke details ervan, is dit niet ongewoon binnen de luxe jachtenmarkt. Discretie staat vaak voorop en gedetailleerde informatie over transacties wordt zelden prijsgegeven.

Kismet zou oorspronkelijk te bewonderen zijn op de Monaco Yacht Show van 2023, in de hoop dat bezichtigingen en media-aandacht de verkoop zouden bespoedigen. Echter is het jacht later van het publieke schema gehaald, wat een extra mysterie toevoegt aan de recente verkoop ervan.

De aankoop van dit superjacht door Eric Schmidt illustreert opnieuw de fascinatie van rijke mensen en ondernemers voor luxe en exclusiviteit. Het is een duidelijk symbool van weelde en succes, waarmee zij hun status willen benadrukken. Met Kismet heeft Schmidt zonder twijfel een jacht verworven dat niet alleen buitenproportioneel groot is, maar ook een weerspiegeling vormt van zijn eigen vermogen en invloedrijkheid.

Benieuwd hoe de jacht eruit ziet? Bewonder de foto’s hieronder.

kismet jacht

 

 

kismet jacht patio

 

kismet jacht slaapkamer