De Rolex Submariner, een legendarisch horloge dat in 1953 werd geïntroduceerd, heeft een reis gemaakt door de geschiedenis van de horlogemakerij met een blijvende nalatenschap. Dit iconische duikhorloge, met zijn kenmerkende ontwerp en onberispelijke vakmanschap, heeft in de loop der jaren verschillende opmerkelijke transformaties ondergaan. Reis met ons mee terwijl we in de evolutie van de Rolex Submariner duiken.

1953 – De geboorte van een legende

In 1953 introduceerde Rolex de wereld aan de Submariner, een horloge dat speciaal was ontworpen voor duikers. Zijn robuuste constructie, waterbestendige kast en lichtgevende markeringen maakten het direct tot een hit onder professionals en liefhebbers. Rolex wist destijds niet dat ze een icoon aan het creëren waren dat de tand des tijds zou doorstaan.

1956 – De allerduurste Submariner

In de film Dr. No droeg Sean Connery, beter bekend als James Bond, een hele speciale Submariner. Deze editie heeft dan ook de bijnaam ‘James Bond’. Een kleine drie jaar geleden werd dit horloge door Christie’s geveild en werd daarmee de allerduurste Rolex Submariner ooit.

1959 – Groter en stoerder

Naarmate de populariteit van de Submariner groeide, groeide ook de kast. In 1959 nam de kastmaat toe tot 40 mm, wat zorgde voor verbeterde leesbaarheid en een imposantere aanwezigheid om de pols. Bovendien werden kroonbeschermers geïntroduceerd, een kenmerk dat synoniem werd met de robuuste uitstraling van de Submariner.

1967 – Veranderingen op de wijzerplaat

In 1967 voerde Rolex een cruciale verandering door door over te stappen van vergulde wijzerplaten naar matte wijzerplaten. Deze wijziging gaf de Submariner een meer ingetogen en utilitair uiterlijk, wat de wortels van het horloge als gereedschapshorloge weerspiegelde.

1969 – Datumfunctionaliteit en een vleugje luxe

Het jaar 1969 markeerde een belangrijke mijlpaal voor de Submariner, omdat Rolex de Submariner Date introduceerde. Deze variant had een datumvenster om 3 uur, wat de praktische bruikbaarheid van het horloge verbeterde. Bovendien was het in deze periode dat Rolex het eerste gouden Submariner horloge creëerde, waarmee de luxe uitstraling van het model werd verhoogd.

1979 – Een kristalhelder zicht

In 1979 bereikte Rolex nog een mijlpaal met de introductie van het eerste saffieren kristal op een Submariner horloge. Deze innovatie verbeterde niet alleen de krasbestendigheid van het horloge, maar zorgde ook voor een kristalhelder zicht op de wijzerplaat, waardoor de reputatie als eersteklas duikhorloge verder werd versterkt.

1984 – Een glanzende transformatie

In 1984 vond er een overgang plaats van matte wijzerplaten naar glanzende wijzerplaten met markers van witgoud, wat een vleugje elegantie toevoegde aan het ontwerp van de Submariner. In dit jaar werd ook de eerste tweekleurige Submariner geboren, waarbij roestvrij staal werd gecombineerd met geelgoud.

1988 – Staal heruitgevonden

Rolex bleef zijn materialen verfijnen en stapte in 1988 over van 316L naar 904L roestvrij staal voor de Submariner. Deze upgrade verbeterde niet alleen de corrosiebestendigheid van het horloge, maar zorgde er ook voor dat het zijn onberispelijke uiterlijk behield, zelfs onder de zwaarste omstandigheden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jomashop.com (@jomashop)

2003 – Going green

In 2003 introduceerde Rolex de eerste Submariner met een groene bezel, bekend als de “Hulk” (ref. 16610LV). Deze opvallende kleurkeuze leidde een nieuwe trend in de horloge-industrie in en blijft vandaag de dag zeer gewild bij verzamelaars.

2010 – Moderne innovaties

In 2010 begon een nieuw tijdperk voor de Submariner met de introductie van de Cerachrom bezel, een zeer krasbestendig keramisch materiaal. Deze innovatie, samen met het Super Case-ontwerp, verbeterde de duurzaamheid en algehele prestaties van het horloge.

2020 – Evoluerende afmetingen

Het nieuwste hoofdstuk in de geschiedenis van de Submariner ontvouwde zich in 2020, met een vergroting van de kast naar 41 mm en herontworpen lugs. Deze veranderingen speelden in op de hedendaagse smaak, terwijl de tijdloze aantrekkingskracht van het horloge behouden bleef.

In ruim zestig jaar van zijn bestaan heeft de Rolex Submariner zich ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van duikers, horlogeliefhebbers en verzamelaars. Elke transformatie heeft een laag van innovatie en verfijning toegevoegd, en ervoor gezorgd dat dit iconische horloge altijd voorop blijft lopen in de horlogewereld. Terwijl we terugkijken op zijn rijke geschiedenis, is één ding duidelijk: de Rolex Submariner is meer dan een horloge; het is een symbool van precisie, duurzaamheid en blijvende stijl.