De Federal Aviation Administration heeft een voertuig gecertificeerd voor tests dat door een Californische startup wordt beschreven als een vliegende auto – het eerste volledig elektrische voertuig dat zowel kan vliegen, op de weg kan rijden EN goedkeuring heeft ontvangen van de Amerikaanse overheid.

Alef Automotive verklaarde dat hun voertuig/vliegtuig, genaamd “Model A” (saaie naam), de eerste vliegende auto is die op openbare wegen kan worden bestuurd en kan parkeren zoals een normale auto. Het heeft ook verticale opstijg- en landingsmogelijkheden. Het voertuig zal naar verwachting één of twee passagiers kunnen vervoeren en een bereik hebben van 200 mijl op de weg en 110 mijl in de lucht.

Het bedrijf verwacht elk voertuig te verkopen voor $300.000, waarbij de eerste levering gepland staat voor eind 2025. Dat is best een koopje, een private jet is immers duurder. 

In een oogwenk naar de Bourgogne

De FAA bevestigde dat zij het bedrijf een speciaal luchtwaardigheidscertificaat hebben verstrekt.

Verschillende bedrijven werken aan volledig elektrische VTOL’s (voertuigen die kunnen opstijgen en landen). De FAA verklaarde dat Alef niet het eerste vliegtuig in zijn soort is dat een speciaal luchtwaardigheidscertificaat krijgt. Maar Alef merkte op dat hun voertuig anders is vanwege de mogelijkheid om zowel op de weg als in de lucht te functioneren, eruit te zien als een normale auto en te kunnen parkeren op een normale parkeerplaats. Wel zo makkelijk.

“We zijn ontzettend blij met deze certificering. Het stelt ons in staat om dichterbij te komen om mensen een milieuvriendelijkere en snellere manier van reizen te bieden, waardoor individuen en bedrijven wekelijks uren kunnen besparen. Dit is een kleine stap voor vliegtuigen, maar een grote stap voor auto’s,” aldus Jim Dukhovny, CEO van Alef.

Op de website van het bedrijf staat dat de vliegende auto gecertificeerd zal worden als “low speed vehicle”, wat betekent dat hij niet sneller kan rijden dan ongeveer 25 mijl per uur op een verharde weg. “De aanname is dat als een bestuurder een snellere route nodig heeft, hij gebruik zal maken van Alef’s vliegmogelijkheden,” plaatste het bedrijf op de site. Opzich logisch, maar ook een beetje jammer.

Ondanks al dit fraaie nieuws heeft het voertuig ook goedkeuring nodig van de National Highway Traffic Safety Administration om op de weg te mogen rijden. En dan hebben we het natuurlijk nog maar alleen maar over Amerikaanse regulaties.

vliegende auto alef

Vier vrienden, één visie

De ontwikkeling van het voertuig is al sinds 2015 gaande. Vier vrienden – Constantine Kisly, Pavel Markin, Oleg Petrov en Dukhovny – geïnspireerd door de “Back to the Future” films (waarin werd voorspeld dat vliegende auto’s beschikbaar zouden zijn in 2025), besloten samen het bedrijf Alef op te richten om ze te ontwikkelen. De klok tikt dus. 

Volgens het bedrijf werd in 2018 een eerste geautomatiseerde testvlucht met een skelet-versie van de auto succesvol uitgevoerd, gevolgd door een volledig werkend prototype het jaar daarop. Maar Alef verklaarde dat ze het speciale luchtwaardigheidscertificaat van de FAA nodig hadden om het benodigde onderzoek en de ontwikkeling voort te kunnen zetten.

Het bedrijf meldde ook eerder dit jaar dat zij al meer dan 400 pre-orders voor de voertuigen hadden ontvangen, waarbij de kosten $150 waren om in de algemene wachtrij te worden geplaatst of $1.500 voor de prioriteitswachtrij. Cash is nog altijd king.

Met deze innovatie op komst kunnen we binnenkort wellicht een nieuwe vorm van reizen en transport verwachten. Een vliegende auto is niet langer alleen fictie maar wordt werkelijkheid. 

Mocht je niet kunnen wachten tot 2025, kan je nu al een vliegende motorfiets kopen.