Amerikaanse NBA-spelers zijn vaak zeer vermogend, dat is iets wat algemeen bekend is. Dat etaleert de privéjet van Shaquille O’Neal, weliswaar een oud-basketballer, maar met zijn 2 meter 16 en 147 kilo één van de meest iconische sportmannen aller tijden. Tegenwoordig is O’Neal een man van vele rollen. Zo is hij naast oud-sportman ook TV analist, acteur, filantroop, zakenman, DJ en thans eigenaar van een zeer luxe privé-jet ter waarde van zeker $ 27 miljoen.

De carrière van de legendarische Shaquille O’Neal

Shaquille O’Neal geldt als één van de meest legendarische NBA-spelers ooit. De inmiddels 51-jarige Amerikaan kan gerust in één adem worden genoemd met mannen als Kobe Bryant en LeBron James. Met zijn imposante lengte, 2 meter 16, en gewicht van ruim 140 kilo geldt hij daarnaast als één van de sterkste spelers die de NBA ooit gekend heeft.

In zijn lange loopbaan, welke in 2011 eindigde, speelde O’Neal voor achtereenvolgens Orlando Magic, LA Los Angeles Lakers, Miami Heat, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers en Boston Celtics. In zijn carrière scoorde hij liefst 25.069 punten en werd hij onder meer vier keer NBA-kampioen.

Die prestaties hebben hem geen windeieren gelegd, maar na zijn carrière heeft de sportman zich gemanifesteerd tot een heuse alleskunner. Tegenwoordig is hij onder meer te boeken als DJ Diesel, en draaide hij al een keer op festival Tomorrowland. Ook is hij regelmatig te zien als TV-analist. Allemaal werkzaamheden vaak ver van elkaar en dus had O’Neal begrijpelijk passend vervoer nodig. Na jarenlang privévliegtuigen te hebben gecharterd, heeft hij er een paar maanden geleden zelf één gekocht, voor een voor hem schappelijke prijs van zo’n $ 27 miljoen. De ex-atleet heeft immers een geschat vermogen van $ 400 miljoen.

Binnenkijken in de privéjet van de oud-basketballer

Het toestel in kwestie betreft een Bombardier Challenger 650, een veelgebruikt privétoestel. In onderstaande video is te zien dat de witte privéjet van Shaquille O’Neal een weelderig interieur heeft, met crèmekleurige lederen stoelen en houten lambrisering. Het biedt plaats aan wel 12 passagiers en heeft een bereik van 4.000 zeemijl, zo’n 7.400 kilometer. Om het toestel uniek te maken is het vliegtuig op het staartvlak voorzien van zijn Dunkman-logo, het logo van zijn schoenenlijn.

In een interview in 2010 gaf O’Neil nog aan het onwaarschijnlijk te vinden ooit een eigen privéjet aan te schaffen. Als reden gaf hij destijds aan het vele onderhoud een struikelblok te vinden. Waarschijnlijk had hij de schrikbarende kosten van een Gulfstream G650, één van de grotere privé-jets ter wereld,waargenomen. Nu, 13 jaar later is de Amerikaan toch overstag gegaan.