De verkiezingen zijn volgende week woensdag 22 november. Het zullen historische verkiezingen worden, de belangen zijn wellicht nog nooit zo groot geweest. Daarom duiken we het vermogen in van de Nederlandse politicus Frans Timmermans, momenteel lijsttrekker van GroenLinks/PvdA.

De carrière van Frans Timmermans

Timmermans werd in Maastricht geboren op 6 mei 1961, en is Nederlandse politicus en diplomaat. Hij was van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 Eurocommissaris in Brussel en de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Vanaf 1998 tot 2014 was hij vooral actief in de Nederlandse landelijke politiek voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Een functie die hij nu weer bekleedt, na de fusie van de partij met GroenLinks. Timmermans staat bekend als fanatiek supporter van voetbalclub Roda JC Kerkrade.

Met zijn partij staat Timmermans momenteel op de tweede plaats in de peilingen, achter de VVD van Dilan Yeşilgöz. Timmermans stond aan de wieg van de Green Deal, ’s werelds meest vooruitstrevende wetgeving rondom klimaatverandering.

Afgelopen maandag was Timmermans te gast in de populaire talkshow Vandaag Inside, waar hij in een gesprek over hogere belastingen voor miljonairs stellig beweerde zelf geen miljonair te zijn. Maar is dat ook echt zo?

Het salaris en vermogen van de doorgewinterde politicus

In Brussel verdiende Timmermans 125 procent van wat een Europese ambtenaar maximaal mag verdienen. Naar verluidt zou zijn jaarsalaris toen rond de € 320.000 per jaar bedragen. Als prominent lid van de Tweede Kamer krijgt Timmermans sowieso een vast salaris vanuit de regering. Die bedraagt € 116.630 euro per jaar, wat neerkomt op € 9.719 per maand. Aan het einde van het jaar krijgt hij overigens ook nog een eindejaarsuitkering van gemiddeld 8% van zijn salaris. Naast zijn salaris krijgt hij ook nog een onkostenvergoeding vanuit zijn partij. Het is onbekend hoeveel de hoogte daarvan bedraagt.

Zijn vermogen wordt desondanks geschat op € 4,3 miljoen, waarmee hij dus wel degelijk miljonair is.