Het zijn spannende tijden in Nederland. We naderen namelijk de Tweede Kamerverkiezingen, die volgende week woensdag 22 november zullen plaatsvinden. Het zullen historische verkiezingen worden, waarbij de belangen wellicht nog nooit zo groot zijn geweest. In aanloop naar de verkiezingen duiken we in de vermogens van de belangrijkste lijsttrekkers van dit moment, te beginnen met Geert Wilders, lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid (PVV).

De politieke carrière van Geert Wilders

De roemruchte politieke carrière van Geert Wilders (1963) begon al in 1989, toen hij lid was van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de VVD, de partij van de huidige minister-president Mark Rutte. Bij die partij begon Wilders zogezegd als een soort mentor van Rutte. De twee brouilleerden echter in 2004, waarna Wilders besloot zijn eigen partij op te richten. Van 2004 tot 2006 opereerde die partij onder de naam Groep Geert Wilders, waarna die naam werd omgedoopt in de PVV, Partij voor de Vrijheid. Van deze partij werd hij fractievoorzitter, iets wat hij nog altijd is.

Wilders staat bekend om zijn felle mening jegens meerdere onderwerpen. Mede door zijn felheid heeft de geboren Venlonaar al sinds jaar en dag te kampen met bedreigingen, en is hij één van de strengst beveiligde personen van Nederland.

Doordat Wilders één van de langstzittende politici van Nederland is, heeft hij de afgelopen jaren een respectabel vermogen op kunnen bouwen.

Het salaris en vermogen van de PVV-lijsttrekker

Als prominent lid van de Tweede Kamer krijgt Wilders sowieso een vast salaris vanuit de regering. Die bedraagt € 116.630 euro per jaar, wat neerkomt op € 9.719 per maand. Aan het einde van het jaar krijgt hij overigens ook nog een eindejaarsuitkering van gemiddeld 8% van zijn salaris. Naast zijn salaris krijgt hij ook nog een onkostenvergoeding vanuit zijn partij. Het is onbekend hoeveel de hoogte daarvan bedraagt.

Het vermogen van Wilders wordt al met al geschat op zo’n € 1 miljoen. De Limburgse politicus aast overigens op een baan als minister-president. Mocht dat hem lukken, zal Wilders er financieel een stuk op vooruit gaan. Het salaris van de Nederlandse minister-president ligt namelijk op € 159.489 per jaar.