Matthijs van Nieuwkerk keert weer terug op televisie. De gecancelde presentator van het in 2020 gestopte programma De Wereld Draait Door laat zijn oude liefde, de NPO, achter voor een nieuw avontuur bij de commerciële tv, namelijk bij RTL. Niet alleen is het voor de presentator een kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen, ook gaat de geboren Amsterdammer er financieel flink op vooruit. Dit is wat Matthijs van Nieuwkerk bij RTL gaat verdienen.

De uiteindelijk roemruchte carrière van Matthijs van Nieuwkerk

De inmiddels 63-jarige Matthijs van Nieuwkerk begon zijn journalistieke carrière bij de avondkrant Het Parool, waar hij in 1996 hoofdredacteur werd. Daarna werd hij hoofdredacteur van de Amsterdamse zender AT5, maar dat werd geen succes. Daarop maakte hij snel de overstap naar het Hilversumse medialandschap.

In oktober 2005  begon Van Nieuwkerk met het VARA-programma De Wereld Draait Door, wat uitgroeide tot een zeer groot nationaal succes. In 2007 won hij met DWDD de Gouden Televizier-Ring. In 2011 won hij tevens een Zilveren Nipkowschijf. De Wereld Draait Door, tot 27 maart 2020 elke werkdag om 19:00 te zien bij NPO 1, werd het een van de best bekeken Nederlandse programma’s, met gemiddeld 1 tot 2 miljoen kijkers per uitzending. Met een vaste formule, bestaande uit presentator Van Nieuwkerk en een afwisselende tafelheer/dame, was DWDD vijftien jaar lang een vaste formule op de doordeweekse avond van de doorsnee Nederlander. Van Nieuwkerk presenteerde nadat hij gestopt was met DWDD ook nog het programma Chansons!, in samenwerking met Rob Kemps.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

De carrière van de presentator kwam in november 2022 ineens abrupt tot stilstand, toen in een artikel in De Volkskrant misstanden bij De Wereld Draait Door, werden blootgelegd. Het artikel omvatte een blootlegging van een klimaat van sociale onveiligheid voor medewerkers van het programma, waarbinnen Van Nieuwkerk een sleutelrol zou hebben gespeeld. Een vijftigtal oud-werknemers van DWDD gaven in het artikel te kennen dat de presentator, alsook enkele eindredacteuren, grensoverschrijdend gedrag hadden vertoond, in de vorm van extreme woedeaanvallen en publieke vernederingen van medewerkers. Na publicatie van dit artikel werd Van Nieuwkerk door de NPO op non-actief gezet, en ging hij diep door het stof.

Nu, een jaar later, krijgt Matthijs van Nieuwkerk de kans om zijn tv-carrière nieuw leven in te blazen bij RTL, hoewel een onderzoeksrapport over de misstanden bij DWDD nog altijd op publicatie laat wachten.

Dit bedrag gaat de presentator bij RTL verdienen

Het is algemeen bekend dat presentatoren die overstappen van de NPO naar de commerciële tv, er financieel flink op vooruit gaan. Zo zou presentatrice Eva Jinek bij RTL € 1,2 miljoen per jaar hebben mogen opstrijken. Volgens ingewijden zit dat er voor Van Nieuwkerk niet in, de Amsterdammer zal naar verluidt zo’n € 650.000 tot € 750.000 per jaar gaan verdienen. Overigens wilde Van Nieuwkerk in een reactie niet prijsgeven hoe hoog zijn loonstrook precies zal zijn. Bij de NPO verdiende hij zo’n € 360.000 per jaar.

Het is overigens publiekelijk nog onbekend wat voor programma’s Van Nieuwkerk bij RTL gaat presenteren, dat zal vermoedelijk een muziekprogramma à la Chansons! zijn.