Dit jaar hebben er enkele opmerkelijke gebeurtenissen plaatsgevonden op horlogeveilingen. Alleen al deze maand werden er horloges ter waarde van $ 43 miljoen in beslag genomen bij Christie’s als gevolg van een juridisch geschil met een verzamelaar, en een unieke G-Shock werd verkocht voor maar liefst $ 400.050, wat een nieuw wereldrecord is voor elk Casio-horloge. Ondanks de meer ongebruikelijke en schokkende gebeurtenissen onder de hamer, is dit jaar ook gevuld met enkele indrukwekkende verkopen van ongelooflijke uurwerken. Dit zijn negen van de duurste horloges die zijn verkocht op veilingen in 2023. Er vonden verschillende belangrijke momenten plaats tijdens de veilingen van dit jaar in mei. In één weekend verkochten de drie grote veilinghuizen meer dan $ 100 miljoen aan luxe horloges.

De duurste geveilde horloges van 2023

Bij Sotheby’s Important Watches Sale was er een bijzondere uitblinker: een Rolex Paul Newman John Player Special Ref. 6241. Deze unieke variant van de begeerde Paul Newman Daytona is vernoemd naar de door tabak gesponsorde Britse Team Lotus Formule 1-auto uit de jaren ’70 en staat bekend om zijn constructie van 18-karaats geel goud. Er werden slechts 300 exemplaren geproduceerd in geel goud en nog minder waren voorzien van het gewilde John Player Special-dial. Dit horloge werd verkocht voor bijna $ 2,5 miljoen, waarmee deze het topstuk van de Important Watches Sale werd en een nieuw wereldrecord vestigde voor een Rolex Paul Newman John Player Special.

Datzelfde noodlottige weekend in mei markeerde ook de Christie’s Rare Watches-veiling, waarbij in totaal zes uurwerken voor meer dan $ 1 miljoen werden verkocht. Het topstuk was niets minder dan een Patek Philippe Ref. 5711-1A-018 Tiffany Blue Nautilus. Dit model met dubbele handtekening behoort gemakkelijk tot de bekendste en meest begeerde horloges van het afgelopen decennium en behaalt hoge verkoopcijfers wanneer er een op de veiling verschijnt. Hoewel deze verkoop geen nieuw record vestigde voor het model, ging het onder de hamer voor bijna $2,5 miljoen, waarmee het een van de hoogste verkopen van het jaar was.

In mei vond ook Phillips Geneva Watch Auction XVII plaats, waarbij maar liefst vier van de duurste horloges die dit jaar op veilingen zijn verkocht werden genoteerd. De eerste was een buitenbeentje: een exemplaar uit 1958 van de Rolex Milgauss in mintconditie. Dit bescheiden roestvrij stalen gereedschapshorloge met een honingraat wijzerplaat en “bliksem” secondewijzer overtrof ruimschoots zijn hoge schatting en werd verkocht voor net geen $ 2,5 miljoen. Tot deze verkoop trokken vintage Milgausses routinematig alleen zes-cijferige bedragen aan op veilingen, waardoor dit een recordprijs is voor elke ooit verkochte Rolex Milgauss.

Exclusieve en zeldzame horloges blijven aantrekkelijk

Deze veilingen tonen de voortdurende aantrekkingskracht van exclusieve en zeldzame horloges onder verzamelaars en liefhebbers van luxe uurwerken. Het zijn niet alleen de merknamen die indruk maken, maar ook de verhalen achter deze horloges. Van unieke varianten tot zeldzame modellen die slechts in beperkte oplage zijn geproduceerd, deze horloges vertegenwoordigen een combinatie van vakmanschap, geschiedenis en prestige.

Naast de genoemde horloges waren er nog meer opvallende verkopen op veilingen dit jaar. Een andere Patek Philippe Nautilus, de Ref. 5976/1G-001 40th Anniversary Edition, ging onder de hamer voor bijna $ 2 miljoen. Dit speciale jubileummodel ter ere van het 40-jarig bestaan van de Nautilus-collectie heeft een witgouden kast met diamanten bezel en maakte indruk op verzamelaars over de hele wereld.

Ook Cartier blonk uit met twee zeer gewilde modellen. De Cartier Crash Radieuse uit 1967 werd verkocht voor ongeveer $ 1,8 miljoen en vestigde daarmee een nieuw record voor dit iconische model dat bekend staat om zijn surrealistische design geïnspireerd door een verfrommeld horloge na een auto-ongeluk. Daarnaast werd er ook een Cartier Tank Cintrée uit 1929 verkocht voor ongeveer $ 1,5 miljoen. Dit zeldzame model met een gebogen vorm en elegante uitstraling is zeer gewild onder verzamelaars vanwege zijn historische betekenis en tijdloze ontwerp.

De fascinatie en inspiratie van exclusieve horloges

Het jaar 2023 heeft ons op veilingen enkele verbazingwekkende verkoopresultaten opgeleverd. Deze horloges vertegenwoordigen niet alleen de waarde van vakmanschap en exclusiviteit, maar ook het enthousiasme en de passie die horlogeliefhebbers over de hele wereld delen. Of het nu gaat om een zeldzame Rolex Paul Newman, een iconische Patek Philippe Nautilus of een uniek Cartier-ontwerp, deze horloges blijven fascineren en inspireren. En wie weet welke nieuwe records er nog worden gevestigd in de toekomst?