Wat zijn de perfecte ingrediënten voor een avond uit? Goede mensen, goede sfeer en een goede locatie, met bijbehorende versnaperingen. Al deze segmenten komen in hun maximale beleving tot uiting bij LuminAir, het nieuwste paradepaardje van onze hoofdstad, gelegen op de elfde verdieping van het idyllische DoubleTree by Hilton-hotel aan de Oosterdoksstraat, met een waanzinnig uitzicht over onder meer het Centraal Station en de rest van het Amsterdamse centrum. Pure Luxe sprak met Alejandro Saravia, head bartender van LuminAir, die er op zijn unieke, Argentijnse wijze voor zorgt dat een memorabele avond naadloos samengaat met de beste cocktails.

Opening van LuminAir in Amsterdam in de zomer van 2023

“LuminAir is sinds afgelopen zomer geopend. Dat is natuurlijk best een uitdagende tijd, we wilden niet zo snel de mogelijkheid verliezen om ons terras te gebruiken”, zo vertelt Alejandro over de opening. “We vonden dat dit de perfecte tijd was om de bar te openen. Een grote operatie in het algemeen, maar het was een gezamenlijke inzet tussen ons en de mensen van het Hilton. Dat ging gepaard met veel meetings en brainstormsessies, maar aan het eind van de rit waren we altijd vol vertrouwen wat betreft het idee en de locatie. En nu een paar maanden later runnen we gewoon de business. Dat voelt fantastisch”.

“We doen er alles aan om iedereen tevreden te houden. Maar er is altijd ruimte voor verbetering”, zo gaat Alejandro verder. “Maar ik denk dat dat ook hetgeen is wat ons elke dag weer motiveert. We krijgen ontzettend veel reviews van onze gasten, en de meesten hebben een erg fijne ervaring gehad. De verwachtingen zijn hoog, en dat mag ook wel op zo’n hoge locatie.”

Zoals gezegd bevindt LuminAir zich op de elfde verdieping van het DoubleTree by Hilton-hotel in Amsterdam, op enkele meters van het Centraal Station. Vanaf die locatie krijgt u een gastronomische ervaring in een uiterst modern complex die alles te bieden heeft, met aftoppend een werkelijk waanzinnig uitzicht over de Prins Hendrikkade, het Centraal Station, een deel richting de Dam en een deel van de Jordaan. “We proberen een zo groot mogelijk spectrum te creëren”, zo legt Alejandro uit. “We krijgen veel aanvragen voor huwelijksaanzoeken en verjaardagen en nog heel veel andere festiviteiten.”

Van alle markten thuis

Kortom, LuminAir is van alle markten thuis, zo getuige ook het feit dat de bar de hele dag geopend is. “Onze openingsuren zijn heel ruimschoots. We zijn elke dag van 11.00 tot 01.00 geopend, en in het weekend zelfs tot 03.00. We zien gedurende de dag veel mensen binnenkomen voor een broodje en een kop koffie, iets wat iets typisch Nederlands is.  Maar onze focus ligt wel na 18.00, wanneer het donkerder wordt, de wolken de maan accentueren en de cocktails, ons hoofdmenu, tevoorschijn komen. Ik word gelukkig als ik een groep van drie of vier personen binnen zie komen, die ieder aan een verschillende cocktail zitten en hapjes en goede tijden delen.”

“We hebben iets unieks in handen, iets dat ontbrak”

Maar hoe verkoopt en drukt LuminAir zijn unieke stempel zich in een Amsterdamse wereld die toch al wat jaren meegaat, namelijk de wereld van de bars? Daar is Alejandro duidelijk over: “Ik denk niet graag in competitie, ik denk meer vanuit een soort community-oogpunt. Als de community en de stad het goed doen, profiteren we daar allemaal van. Wij weten in ieder geval wat we kunnen leveren en hebben de perfecte plek. Het is wel zo dat we iets unieks in handen hebben, iets dat ontbrak.”

Op die perfecte plaats, kun je de perfecte avond beleven, zo redeneert Alejandro: “Ik hou van mensen die misschien hun eerst Tinder-date hebben – voor dat soort dingen zijn we een erg bekende locatie overigens. Maar ik hou ook van mensen die goed gaan op de muziek en de cocktails, terwijl de keuken aan het rennen is. Dat is voor mij de perfecte avond.” Voor Alejandro is er als head bartender nóg een belangrijk, en niet geheel onbelangrijk, aspect die een avond bij LuminAir compleet maken: “Voor mij draait het daar allemaal om. We hebben daarnaast ook een prachtige selectie aan champagne. Maar mijn favoriete deel is uiteraard de cocktails, te weten de Moonlight en de Halogen Spotlight. Ik hou ervan daar mijn liefde en aandacht in te stoppen.”

Toekomst

Wat brengt de toekomst voor LuminAir? “We zijn natuurlijk pas afgelopen zomer geopend, dus we leren nog veel. Maar we willen wel innoveren. Zo zijn we bezig om de zondag wat meer op te fleuren met onder meer een dj op het terras. We hebben de perfecte setup voor mensen die ook in de buitenlucht een prachtige avond willen beleven. Ook zijn we bezig om wereldwijd de beste bartenders, managers en iedereen uit onze industrie naar Amsterdam te laten komen om hier een of twee dagen te werken. We hebben grote plannen om 2024 van ons te maken”, zo besluit Alejandro.

Check de site van LuminAir voor meer informatie.