Helemaal onderin ons land staat een wel hele bijzondere woning te koop. In Oud-Valkenburg, plaats in de provincie Limburg, staat namelijk een imposant kasteel te koop. Kasteel Schaloen staat op een steenworp afstand van de welbekende mergelgrotten uit Limburg. Via een schitterende oprijlaan, overkoepeld door lindebomen, kunt u het waanzinnige kasteel bereiken. Het kasteel is gebouwd op een eiland, deze moet u dan ook betreden via verschillende bruggen. Omringd door twee andere kastelen, staat kasteel Schaloen in een 400 hectare groot beschermd natuurgebied. Het imposant stulpje waar u zich een echte tot rust gekomen koning zult voelen.

Imposant kasteel in Limburg brengt ook interessante fiscale voordelen met zich mee

Kasteel Schaloen werd gebouwd rond het jaar 1200 en staat al sinds 2021 te koop. Het kasteel op Funda had toen als oorspronkelijke functie een verdedigingsburcht. Restanten van het verledene kunt u nog steeds terugzien in de gewelven van het huidige kasteel. Het kasteel heeft door de jaren heen een aantal flinke metamorfoses ondergaan. In 1656 werd een gedeelte aan het kasteel gebouwd en in 1894 zijn er diverse aanpassingen verricht en het gehele kasteel onderging een restauratie. Dit alles gebeurde onder de leiding van de beroemde architect Kuypers. In 1985 kochten de huidige eigenaren het kasteel en zijn door de jaren heen het kasteel blijven restaureren. Als u besluit de nieuwe kasteelheer te worden, brengt dit ook interessante fiscale voordelen met zich mee. Het kasteel is namelijk zowel een rijksmonument als een provinciaal monument en beschikt daarnaast over een NSW-status.

Kasteel Valkenburg

Bron: Funda

Het kasteel in Limburg bestaat uit drie etages met hieronder de gewelven. In de gewelven vindt u de herbergen, ontvangsthal met receptie, lounge, torenkamer, keuken, eetgewelf en een bedrijfskeuken. Op de begane grond vindt u de centrale hal met toegang tot de ridderzaal, torenkamer, bibliotheek, ontvangst kamer en kerkzaal. Op de eerste etage van het kasteel vindt u meerdere slaapkamers en badkamers. Daarnaast vindt u ook op deze etage de prachtige bruidsuite. De tweede etage werd voorheen gebruikt als personeelsverdieping, maar is nog niet gerestaureerd. De laatste etage van het kasteel is de zolder en is gemaakt van prachtige eiken spanten en dakbeschot.

Bijgebouwen met de functies van vakantiewoning, horeca, feestlocatie en garage

Naast het prachtige kasteel staan op het terrein ook nog verschillende fraaie bijgebouwen. De bijgebouwen zijn allemaal tot in de nopjes gerenoveerd, momenteel hebben deze gebouwen de functie van vakantiewoning, horeca, feestlocatie en garage. De bijgebouwen zijn allemaal op zo een manier vormgegeven dat ze nog beschikken over de historische uitstraling, maar beschikken over de moderne faciliteiten. Het eerste bijgebouw is het poortgebouw, gebouwd in 1718. het poortgebouw heeft een unieke uitstraling en deed vroeger dienst als woning van de poortwachter en een bakkerij. Tegenwoordig is het omgebouwd tot een horecagelegenheid met een restaurantzaal, bar en keukens op de begane grond. In het souterrain bevindt zich een gezellige zitruimte met bakkersoven als open haard. Op de eerste verdieping vindt u een vergaderruimte met een beheerdersappartement. Het gebouw is volledig gerenoveerd en fungeert nu als een brasserie.

Bijgebouw Valkenburg

Bron: Funda