Een gebruikte kogel zal onder de hamer verdwijnen voor een fors bedrag. De kogel is veel geld waard omdat die afkomstig is uit een wel heel bijzonder wapen. Het wapen dat deze kogel afschoot, is namelijk ook het wapen waarmee Britse popmusicus en vredesactivist John Lennon is vermoord. De kogel werd door de politie van New York geschonken aan een voormalig politieagent. De lading in kwestie, afkomstig uit de revolver die werd gebruikt om John Lennon te vermoorden, heeft een geschatte waarde van £ 1500 tot £ 2000. De kogel zal komende donderdag worden geveild door het Britse veilinghuis Anderson & Garland.

Ongewapende agent onverwacht in vuurgevecht

Taylor had een lange carrière als politieagent in Newcastle en Northumbria en in 1982 stapte de toenmalige hoofdinspecteur van de recherche over naar de nieuwe politieafdeling van Community Services. Deze rol betekende dat hij werkte op het gebied van misdaadpreventie en was het contactpersoon voor scholen. In 1984 bezocht hij New York vergezeld met kinderen die de reis hadden gewonnen via een wedstrijd van een tv-programma. Terwijl hij de Britse politie vertegenwoordigde tijdens een uitwisselingsbezoek op het gebied van misdaadpreventie, ontstond er vuurgevecht. Hij ontsnapte ongedeerd aan de schietpartij in New York, hij was daar de enige politieagent die ongewapend was.

Bij wijze van verontschuldiging, en in de wetenschap dat hij Brits was en een Beatles-fan, namen ze hem mee naar een klein museum in de Forensic Investigation Division van de politie van New York in New York City. Hier mocht hij kogels afvuren uit hetzelfde wapen dat de kogels afvuurde die een van de beste en meest geliefde sterren van de muziek, John Lennon, om het leven brachten. De kogel en de patroon werden opgehaald en als geschenk aan Taylor gegeven. Hij liet ze monteren en voor de rest van zijn carrière aan de muur van zijn kantoor hangen. Zijn familie heeft nu besloten dat het tijd is dat een andere echte John Lennon-fan dit historische item gaat bezitten.

Kogel waarmee John Lennon dodelijk werd getroffen wordt geveild voor £ 2000

John Winston Ono Lennon, was een Britse popmusicus- en componist, vredesactivist en oprichter van de Liverpoolse popgroep The Quarrymen, die na enkele wijzigingen in de bezetting evolueerde tot de wereldwijd succesvolle The Beatles. Lennon had met deze band niet alleen groot commercieel succes, maar ook een belangrijke en richtinggevende rol in de popmuziek. Nog voor het einde van The Beatles richtte Lennon samen met zijn tweede vrouw Yoko Ono een band op. Hij was toen al een van de belangrijkste gezichten van de hippiebeweging. Hij was ook bekend door zijn politieke en levensbeschouwelijke stellingname als vredesactivist en vrijdenker. Lennon werd op de avond van 8 december 1980 dodelijk neergeschoten door de 25-jarige Mark David Chapman. Hij stierf in een van de Dakota-appartementen die hij en Yoko Ono gebruikten als hun basis in New York. Hij stierf aan vier schotwonden in zijn borst en schouder.

Kogel John Lennon

Bron: Anderson & Garland

Volgens het Britse veilinghuis gaat het om een glazen frame met een foto van Taylor die het pistool vasthoudt, te weten de revolver die door Chapman werd gebruikt. Op een plaquette in de lijst staat ook: “Een kogel uit het pistool waarmee John Lennon werd neergeschoten, gegeven aan Supt. BW Taylor tijdens een bezoek aan de politie van New York City, september 1984”. De verwachting van het veilinghuis is dat de befaamde kogel tussen de £ 1500 en £ 2000 zal gaan opleveren tijdens de veiling.

UPDATE: het desbetreffende veilinghuis heeft de te veilen kogel nu vanwege nog onbekende reden weer uit de veiling gehaald. Op het stuk kan momenteel dus niet worden geboden.