In het idyllische dorpje Lage Vuursche staat al tien jaar lang een vervallen Citroën BX te pronken voor de ingang van een villa. Maar dit is geen gewoon autowrak, het is het middelpunt geworden van een bizar conflict tussen buren. Geruchten gaan rond dat een bekende Quote 500-familie het wrak pontificaal voor het huis van hun buren heeft geplaatst, simpelweg omdat ze de nieuwe moderne villa lelijk zouden vinden. De villa, ooit een charmant herenhuis, onderging een radicale transformatie van klassiek naar modern. Er kwam een minimalistische structuur op de plek van het eens zo pittoreske pand. Compleet met stalen puntdak en witte gevelplaten. En bijna gelijktijdig verscheen het oude autowrak voor het hek.

Vervallen Citroën BX staat al ruim tien jaar op dezelfde plek

Het autowrak dat al tien jaar voor de villa staat, vertoont duidelijke tekenen van verval. Met lekke banden, mos dat rondom het raam groeit, en groene uitslag die overal zichtbaar is, lijkt het meer op een vergeten relikwie dan op een functionerend voertuig. Desondanks blijft er een zekere charme aan kleven, zoals blijkt uit het briefje dat wappert bij het raam. Een autobedrijf heeft interesse om de wagen over te nemen. Volgens een buurtbewoner is het autowrak een gewild exemplaar onder liefhebbers, met voortdurende verzoeken om overname. Hij herinnert zich nog hoe de auto plots voor zijn deur verscheen, pal nadat zijn buurman het oude huis had gesloopt en vervangen door een modernere woning. De auto lijkt daar te zijn neergezet als een bizar statement, en nu hindert het niet alleen het uitzicht van Molmans, maar ook de harmonie in de buurt.

Ondanks de opvallende aanwezigheid van het autowrak voor zijn deur, lijkt de buurtbewoner er niet veel meer van aan te trekken. Hij zegt tegenover de Gooi- en Eemlander het wrak niet eens meer te zien. Hoewel hij ooit heeft geprobeerd erover te praten met de buurman, besloot hij al snel dat het zijn tijd en energie niet waard was. Hij benadrukt dat het niet gaat om een burenruzie, maar eerder om een ongewone situatie die zijn dagelijkse leven beïnvloedt. Wat hem wel frustreert, is het gebrek aan actie van de gemeente. Hij vindt dat de situatie aangepakt zou moeten worden, gezien het feit dat de apk van het voertuig al in 2016 is verlopen en de auto niet verzekerd is. Hij heeft dit probleem al eerder bij de gemeente Baarn aangekaart, maar tot nu toe zonder resultaat.

Quote 500-familie van sauzen- en frituurmerk Remia de dader?

Het mysterie rondom het autowrak wordt nog complexer door de betrokkenheid van een Quote 500-familie. Uit gegevens van het Kadaster blijkt namelijk dat de strook grond tussen het hek van de buurtbewoner en de openbare weg eigendom is van een lid uit de Quote 500-familie De Rooij, bekend van het bekende sauzen- en frituurmerk Remia. Een woordvoerder van de gemeente Baarn, waar Lage Vuursche onder valt, verklaart dat dit particulier terrein is, waardoor er geen juridische basis is voor de gemeente om de auto te verwijderen. Echter, de situatie wordt gecompliceerd door het feit dat de Citroën deels op particulier en deels op openbaar terrein staat. Volgens de buurtbewoner loopt het asfalt slechts tot halverwege de auto, wat aangeeft dat de auto zich op het grensgebied bevindt tussen privé- en openbaar terrein. Hij vermoedt dat de gemeente liever geen ingewikkelde procedures aangaat om het probleem op te lossen.

Mariëtte van Oosterom, voorzitter van de Contactcommissie Lage Vuursche, is diep teleurgesteld over de treurige aanblik van het dorp door de aanwezige Citroën BX. Het pittoreske karakter van Lage Vuursche, dat jaarlijks drie miljoen bezoekers trekt voor boswandelingen, fietstochten en pannenkoeken, wordt aangetast door dit lelijke tafereel. Zowel de Contactcommissie als de gemeente bevestigt dat het hier om een dispuut tussen twee buren gaat. Herhaaldelijke pogingen om de eigenaar van de Citroën te benaderen voor een reactie bleven zonder succes.