Het verhaal van Laszlo Hanyecz, de Amerikaanse softwareontwikkelaar die in 2010 10.000 Bitcoin betaalde, destijds slechts € 35, voor twee pizza’s, is een klassiek voorbeeld van de onvoorspelbaarheid van de Bitcoin-markt. Destijds leek het een onschuldige transactie, maar met de ongelooflijke waardestijging van de digitale munt is het nu een verhaal van spijt en gemiste kansen. De bitcoins die hij destijds uitgaf zouden nu een waarde hebben van bijna € 624 miljoen, waardoor deze pizza’s met terugwerkende kracht de duurste ter wereld ooit zijn geworden.

Twee grote pizza’s in ruil voor 10.000 bitcoins

Het was een beslissing die de geschiedenis van cryptocurrency voorgoed heeft veranderd. Laszlo Hanyecz, een vooruitziende Bitcoin-enthousiasteling, plaatste destijds een advertentie op het forum Bitcoin Talk waarin hij voorstelde om twee grote pizza’s te kopen in ruil voor 10.000 bitcoins. Hij gaf zelfs zijn voorkeur voor toppings aan, maar verwachtte niet dat deze onschuldige transactie een iconisch moment zou worden. Een Brit ging op het aanbod in, zich waarschijnlijk niet bewust van de enorme waardestijging die de bitcoins in de komende jaren zouden ondergaan. Deze historische transactie voltrok zich in mei 2010, toen Hanyecz de pizza’s bestelde bij de bekende pizzaketen Papa John’s. Destijds leek het slechts een simpele aankoop, maar weinigen konden toen vermoeden welke impact deze transactie zou hebben op de geschiedenis van Bitcoin.

Voor de ontluikende cryptocurrency was dit de eerste gedocumenteerde commerciële transactie, waarbij Bitcoin als ruilmiddel is gebruikt. Deze transactie markeerde de geboorte van Bitcoin als een bruikbaar betaalmiddel en symboliseerde de potentie van cryptocurrencies om traditionele financiële systemen te verstoren. Sindsdien wordt 22 mei elk jaar gevierd als Bitcoin Pizza Day, een herdenking van dit historische moment en een eerbetoon aan de pioniersgeest van Hanyecz en anderen die geloofden in de toekomst van Bitcoin.

Twee duurste pizza’s ooit voor bijna € 624 miljoen

De waardestijging van Bitcoin is ronduit verbazingwekkend te noemen en speelt een centrale rol in het gevoel van spijt van Hanyecz. Wat begon als een relatief bescheiden digitale valuta, met een waarde van slechts een paar cent per Bitcoin in de begindagen, is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met een waarde van bijna € 62.350 per Bitcoin in 2024. De beslissing van Hanyecz om 10.000 Bitcoins te betalen voor twee pizza’s is slechts een van de vele voorbeelden van Bitcoin-transacties die nu buitengewoon lucratief zouden zijn geweest. Als we deze transactie terugrekenen naar de huidige waarde van Bitcoin, zouden de twee pizza’s hem bijna € 624 miljoen hebben gekost, een schokkende realisatie die het gevoel van spijt alleen maar versterkt.