Een nieuw huis inrichten is een hele klus. Een leuke klus, maar het kan ook veel stress geven. Zeker als u alles nieuw moet kopen qua inrichting en meubels. Met dit stappenplan kunt u uw huis stap voor stap inrichten zonder stress.

De muren en de vloeren

Voordat u zich gaat richten op meubels is het eerst belangrijk om te weten wat u op de vloeren wilt en wat er met de muren moet gebeuren. Als er geschilderd moet worden dan doet u dat natuurlijk eerst. Als er nog niets in het huis staat en er nog geen vloeren liggen hoeft u niet zo nauw te kijken als er eens wat spetters verf op de vloer terechtkomen. Als alles is geschilderd en eventueel de plafonds zijn gewit kan de vloer worden gelegd. Daar hebt u heel wat te kiezen. Worden het plavuizen, gietvloeren of pvc-vloeren of misschien toch liever laminaat? Natuurlijk kunt u in verschillende vertrekken verschillende soorten vloeren leggen.

Bestel uw meubels op tijd

Hebt u nieuwe meubels nodig en zijn deze niet uit voorraad leverbaar? Bestel ze dan op tijd. Een levertijd van 6 tot 8 weken is helemaal niet vreemd. Zo voorkomt dat u straks helemaal klaar bent met uw huis en dat u nog weken op tuinstoelen moet zitten, omdat het bankstel pas over een maand geleverd kan worden. Ook komt het nogal eens voor dat een toegezegde levertijd niet wordt gehaald.

Verlichting en raambekleding

Niet alleen mooie vloeren maken uw interieur stijlvol, dat geldt ook voor de juiste verlichting. Verlichting in een woon- of slaapkamer moet in de eerste plaats sfeervol zijn. U wilt immers niet in fel licht zitten als u gezellig op de bank zit met uw gezin of met bezoek. Maar een lamp waar u bij kunt lezen of die u kan helpen als u ergens voldoende licht bij nodig hebt, is natuurlijk wel handig. Houd er rekening mee dat u voor lampen met een dimmer speciale contactdozen nodig hebt en soms ook speciale ledlampen. Kies raambekleding die ervoor zorgt dat u niet te veel inkijk hebt, zeker als uw huis direct aan de openbare weg staat. Raambekleding is er zowel horizontaal als verticaal, verduisterend of licht doorlatend. Tip: Verticale lamellen zijn eenvoudiger schoon te maken dan horizontale.

Maak het af met accessoires

Wanneer u de kamers hebt ingericht met een mooie vloer, mooi afgewerkte muren en meubels waar u blij van wordt, dan is het zaak om de finishing touch te geven met mooie accessoires. Een mooie vaas, een leuk bijzettafeltje of moderne kunst kunnen het interieur net dat beetje extra geven. Hiervoor kunt u ook rommelmarkten of antiquairs af struinen op zoek naar mooie spullen die uw interieur compleet maken. Ook een mooie foto, afgedrukt op hout, plexiglas of canvas geeft de woonkamer of slaapkamer een persoonlijk tintje.