Ook de duurdere automerken der aarde moeten er steeds meer aan gaan geloven: het elektrische tijdperk. Maar het hoofdstuk benzine kan uiteraard niet worden afgelosten zonder klapper. In navolging van Ferrari heeft ook Aston Martin een nieuw model gelanceerd met een brullende V12 onder de motorkap.

Aston Martin lanceert de nieuwe Vanquish, met een V12 onder de motorkap

Hoewel het nieuwste model van de Britten (waarschijnlijk)naar de welbekende naam Vanquish luistert, is het niet helemaal wat het lijkt. Wel in de goede zin van het woord, want die nieuwe Vanquish gaat beschikken over een motorblok dat krachtiger is dan ooit. En dat terwijl de vorige V12 van Aston Martin al de sterkste was, met zeker 770 pk. De nieuwe krachtbron doet daar dus zoals gezegd nog een schepje bovenop, en gaat een maximum van 835 pk, alsook een koppel van 1.000 Nm leveren. Andere verschillen ten opzichte van het oude blok zijn onder meer nog een versterkt onderblok, herziene cilinderkoppen, nieuwe in- en uitlaatpoorten en krachtigere injectoren. Dat laatste zorgt ervoor dat het blok beter reageert op het gaspedaal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Aston Martin (@astonmartin)

De introductie van een nieuwe V12 door Aston Martin is opvallend, want in de DB12, het nieuwste model van de Britten, rustte een V8. Desondanks kiest Aston Martin, ondanks het steeds meer elektrificerende tijdperk, om ‘de bloedlijn van de V12 in leven te houden’.

Aston Martin lijkt met deze aankondiging te zinspelen op concurrent Ferrari. Zij kondigden vorige week hun nieuwste model, de Dodici Cilindri, aan, wat een regelrechte ode aan de atmosferische V12 omvat. Het geeft in ieder geval aan dat sportautofabrikanten alsook de consument nog lang niet zijn uitgekeken op dit iconische blok.

Vanquish?

Aston Martin zegt dat het nieuwste blok in de meest exclusieve modellen van het merk komt te liggen. De motor is namelijk met de hand vervaardigd en zal dan ook in slechts gelimiteerde oplage worden geproduceerd.

Het eerste model dat rond zal rijde met de nieuwe V12 onder de kap wordt later dit jaar aangekondigd. Maar daarvoor hebben de Britten wel al een kleine teaser de wereld in gestuurd. Het merk sluit de mededeling af met de tekst ‘All will be vanquished’, waarmee we wel kunnen stellen dat 1+1 2 is.