Heeft u uw oude auto ingeruild voor een nieuwer voertuig en bent u daarom op zoek naar een  autoverzekering? Dan kan het zijn dat u een geheel ander bedrag moet gaan betalen voor dezelfde dekking. Zelfs voor een WA-verzekering als een van de uitgebreidere varianten en de aanvullende opties kan het zomaar enkele tientjes schelen. Maar hoe kan het dan dat uw voertuig zo’n groot verschil op kan leveren? En waarom is het toch aan te raden om alles zo nauwkeurig mogelijk in te vullen bij de aanvraag, in plaats van andere informatie door te geven? Onderstaande informatie zet alles voor u op een rij, zodat u met de aanvraag kunt beginnen. 

Het type auto maakt een verschil

Het type auto geeft een groot verschil als het aankomt op de maandpremie van de autoverzekering. Iedere auto heeft een bepaalde classificering gekregen van een verzekeraar. De classificering is gebaseerd op het merk, model, leeftijd en het type motor dat erin zit. Als u bijvoorbeeld een sportauto in uw bezit heeft of een luxevoertuig aangeschaft heeft, dan zijn deze vaak duurder om te verzekeren. Dit komt door de hogere reparatiekosten die gepaard gaan met een ongeval en de neiging om sneller te rijden dan verantwoord is. De leeftijd van het voertuig kan dit echter weer veranderen. Zelfs een snelle sportwagen kan iets goedkoper worden om te verzekeren als deze al ouder is. Dit geldt overigens voor ieder voertuig, omdat deze vaak ook lagere reparatiekosten hebben. 

Veiligheidsfuncties geven een korting

De veiligheidskenmerken van een voertuig kunnen ook een verschil geven bij een  verzekering auto berekenen. De moderne auto’s zijn voorzien van verschillende veiligheidsfuncties. Denk aan rijstrookassistentie, automatische noodremmen en achteruitrijcamera’s. De kans op grote schade blijft hiermee beperkter dan bij voertuigen die deze technologieën niet hebben. De verzekeraar beloont u daarom op basis van de maandpremie als u uw voertuig hiervan hebt voorzien. Oudere auto’s hebben deze technologieën uiteraard niet. Ondanks de lagere maandpremie, komt er dus wel weer een schepje bovenop doordat u deze veiligheidsmaatregelen niet terugvindt op het voertuig. U kunt dus profiteren van de investering die u hebt gemaakt bij de aanschaf van uw nieuwe auto. 

Kostenbesparing op lange termijn

Bij de verzekering van uw auto berekenen bent u geneigd om andere gegevens door te geven, omdat dit uw maandpremie omlaag kan brengen. Toch is het aan te raden om dit niet te doen. Door zo nauwkeurig mogelijk te zijn met het invullen van de gegevens kunt u voorkomen dat u op een later moment alsnog voor verrassingen komt te staan. Heeft u dingen verbouwd aan uw voertuig waardoor deze sneller is geworden? Geef dit dan door. Als tijdens een ongeval blijkt dat hierdoor de reparatiekosten hoger zijn, kan de verzekeraar de schadeclaim afwijzen. Het bespaart u op de lange termijn dus veel geld tijdens het indienen van een schadeclaim als u de tijd neemt voor de aanvraag en hierbij geen gegevens achterhoudt voor de verzekeraar.