De inmiddels 37-jarige Gary Stevenson gold lange tijd als de ‘beste handelaar van Londen’. De steenrijke Brit is inmiddels uitgegroeid tot ongelijkheidsactivist, maar heeft de afgelopen jaren een respectabel imperium opgebouwd. Zo verdiende hij ooit omgerekend $ 35 miljoen met een weddenschap op een ‘instortende samenleving’.

Gary Stevenson wordt bestempeld als de beste handelaar van Londen

Stevenson groeide op in redelijke armoede in Londen, waarna in 2008 alles veranderde. In dat jaar begon hij in de financiële wereld en werkte er bijna zes jaar. Dat was vlak na de financiële crisis, een gunstige tijd om veel geld te verdienen. En dat doet Stevenson dan ook. Hij raakt verzeild in de wereld van valutahandel. Destijds was de Brit stagiair bij een bedrijf waar dit volop gebeurde. Af en toe mocht hij aan het grote werk snuffelen. In januari 2009 krijgt hij zijn eerste bonus, £ 13.000 om precies te zijn. Op 24-jarige leeftijd verdient hij zijn eerste miljoen.

In zijn eerste werkjaar verdient hij vervolgens omgerekend $ 12 miljoen. Dat bedrag stijgt later naar liefst $ 35 miljoen, op dat moment is hij de beste verdiener van het bedrijf, en wordt hij zelfs bestempeld als de beste handelaar van Londen. Maar van het geld genieten kan hij echter niet, en na een rechtszaak stopt hij in 2014 bij het bedrijf. Die $ 35 miljoen verdiende hij overigens op bijzonder wijze.

Zo verdiende Gary Stevenson $ 35 miljoen

In een interview met The Guardian vertelt Stevenson dat hij in 2011 werd uitgenodigd door enkele topeconomen van het bedrijf waar hij toen werkte, genaamd CitiBanks. Daar werden de financiële situaties van verschillende mondiale regeringen onder de loep genomen. In dat jaar was er een grote crisis met de regeringen van Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland. Die regeringen staken zichzelf destijds massaal in de schulden. Hun schulden explodeerden, en de regeringen moesten hun bezittingen verkopen. Die bezittingen kwamen terecht bij handelaren als Stevenson.

“En wat ik op dat moment zag, was dat het in een spiraal terecht zou komen, dat het steeds erger en erger zou worden”, zo vertelt Stevenson. “Die rijkdom zou uit de middenklasse naar de rijken worden gezogen. En ik besefte meteen dat dat nooit meer zou gebeuren”

“Ik heb daarna een enorme gok gewaagd. Ik was een rentehandelaar. Dus mijn specifieke weddenschap was dat de rentetarieven ongeveer drie jaar nul zouden blijven. Iedereen dacht dat de rentetarieven heel snel zouden stijgen. En die weddenschap was eigenlijk supersuccesvol. En ik verdiende $ 35 miljoen voor de bank, en ik kreeg zelf $ 1 miljoen betaald, eigenlijk op basis van deze weddenschap dat de wereldeconomie zou instorten en dat de samenleving zou instorten.”