In de Caribische zee, nabij de stad Cartagena in Colombia, vond in 1708 een historische gebeurtenis plaats. Toen zonk namelijk het schip de San José, een galjoen uit de 17e eeuw, toen het werd beschoten door de Britten. Ruim drie eeuwen later ligt het schip, met voor miljarden aan goud, zilver en smaragden aan boord, nog altijd diep op de bodem van de zee. Colombiaanse archeologen gaan nu onderzoek doen bij het schip.

Gezonken schip nabij Colombia heeft voor miljarden aan boord

Het gaat dus om de San José, een galjoen uit de 17e eeuw, uit 1696 om precies te zijn. Het ging in 1708 ten onder tijdens de Spaanse successieoorlog, die destijds in Europa woedde. Dat conflict draaide rond de vraag wie er recht had op de Spaanse troon. De Spaanse koning Filips V werd onder meer niet erkend door de Britten, die de oorlog niet alleen in Europa uitvochten, maar ook in de kolonies. In juni 1708 kwam het tot een confrontatie tussen een Brits squadron en de Spaanse vloot voor de kust van Colombia, nabij Cartagena. Bij het enteren van de Britten ging ‘San José’ dus ten onder, met aan boord voor zeker € 14 miljard aan goud, zilver en smaragden. Het schip wordt ook wel ‘de heilige graal’ van de scheepswrakken genoemd. Slechts 11 van de 600 opvarenden overleefden die ramp overigens. Destijds was het schip onderweg naar koning Filips V van Spanje.

Sinds 1708 ligt het schip dus in de Caribische zee. Het werd in 2015 bij toeval ontdekt door Colombiaanse diepzeeduikers. Sinds de bekendmaking is er een strijd losgebarsten tussen meerdere landen over vooral het aanwezige goud en zilver, en de smaragden. Colombia zou het spul ter waarde van € 14 miljard wel willen hebben vanwege de historische en culturele waarde, maar Bolivia beweert dat de schatten ooit zijn ontvreemd aan hun inheemse bevolking.

“Beschermd archeologisch gebied”

Ook Spanje heeft een vinger in de pap. Zij willen de schatten, omdat de San José een van oorsprong Spaans schip was. En het Amerikaanse bergingsbedrijf Sea Search Armada claimt dan weer dat zij degene zijn die het wrak voor het eerst hadden gelokaliseerd, in jaren 80 al. Ze zouden zelfs een deal hebben gesloten met Colombia om de helft van de lading te krijgen, maar dat blijkt niet te kloppen.

Om die reden heeft Colombia het gebied met het wrak nu aangewezen als “beschermd archeologisch gebied”. Met deze erkenning probeert Colombia de juridische strijdbijl voorgoed te begraven. Er zal nu wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden nabij het wrak.