Een lang verloren gewaande gitaar van wijlen John Lennon heeft bij een veiling van Julien’s in New York een recordbedrag van $ 2,9 miljoen opgeleverd. Het is daarmee de duurste Beatles-gitaar die ooit onder de hamer is gegaan.

Jarenlang verloren gewaande gitaar van John Lennon levert miljoenen op bij veiling

John Lennon geldt als een absoluut icoon in de mondiale muziekindustrie, ook ruim 40 jaar na zijn dood. Hij was frontman van de pop- en rockband The Beatles uit Liverpool, waar hij werd vergezeld door Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. In de jaren ’60 had de groep ongekend succes met nummers als Here Comes The Sun, Hey Jude en Let it Be, nummers die, net als de rest van hun discografie, nog altijd een groot fundament vormen voor de hedendaagse muziekindustrie. John Lennon was oprichter van de band. De Brit werd in 1980 op 42-jarige leeftijd op brute wijze van het leven beroofd in New York. Zijn nalatenschap leeft meer dan 40 jaar na dato nog altijd voort, in zowel muziek als spullen.

Dat bewijst een geveilde gitaar van de wijlen Brit, die recent een recordbedrag van $ 2,9 miljoen opleverde op een veiling van Julien’s, waarmee het de duurst geveilde Beatles-gitaar is die ooit is geveild. Achter het instrument schuilt overigens nog een bijzonder verhaal, want het object werd decennia lang vermist gewaand. Lennon gaf de gitaar in 1965 aan de Britse muzikant Gordon Waller, die het instrument doorgaf aan zijn manager. De erfgenamen van die laatste troffen de gitaar vijftig jaar later aan op zijn zolder.

Beslissende, telefonische bod

Het twaalfsnarige instrument van het type Hootenanny van de Duitse fabrikant Framus is te zien op verschillende foto’s van studiosessies voor het Beatles-album Help!. Lennon verscheen er ook mee in de gelijknamige film uit 1965. Het veilinghuis had het instrument laten opknappen, zodat het weer bespeeld kan worden.

Het beslissende bod kwam telefonisch bij het veilinghuis binnen. Aanvankelijk werd niet vermeld wie dat had gedaan. Julien’s was er vooraf van uitgegaan dat het hoogste bod tussen de $ 600.000 en $ 800.000 zou liggen. Dat bedrag werd dus ruimschoots overschreden: het instrument leverde in totaal dus $ 2,9 miljoen op.