Een pijnlijk beeld voor liefhebbers van de luchtvaart, want in de Amerikaanse staat Arizona staat de grootste privéjet ter wereld, een Boeing 747-8I, te verpieteren op een vliegtuigkerkhof. Het omstreden Boeing bouwde ooit 150 van deze toestellen, waarvan sommigen particulier werden verkocht en werden omgebouwd tot privéjet. Dit toestel is de eerste 747-8I die ooit gebouwd werd.

De grootste privéjet ter wereld staat te verpieteren in de woestijn van Arizona

De Boeing 747-8I is het grootste passagiersvliegtuig dat ooit door de Amerikaanse vliegtuigbouwer is geproduceerd. Het toestel biedt plaats aan zeker 460 mensen en had een reikwijdte van wel 15.000 kilometer. Boeing maakte in totaal 150 van deze toestellen, die in sommige gevallen particulier werden verkocht en worden omgeturnd tot privéjet. Welgestelden die dat daadwerkelijk besloten te doen, hadden in één klap de beschikking over de grootste privéjet ter wereld. Zowel Boeing als conculega Airbus hebben aanpassingsprogramma’s waarmee dat rechtstreeks via hen gedaan kan worden. In de meeste gevallen vertrouwen kopers echter op externe bedrijven.

Dit toestel, de N458BJ, dat op een vliegtuigkerkhof in Arizona staat, werd ruim 12 jaar geleden door Boeing gebouwd voor de Saoedische kroonprins Sultan bin Abdulaziz, maar hij overleed nog voor hij het toestel in gebruik kon nemen. De Boeing 747 werd daarna nog wel naar het Zwitserse Basel overgebracht voor de installatie van een luxe VIP-interieur. Daarna bleek echter dat Saoedi-Arabië niet meer geïnteresseerd was in het toestel, waarna het jarenlang onaangeroerd in Basel stond.

In 2019 werd het vliegtuig door leasemaatschappij Aircraft Finance Germany overgenomen, maar ook zij konden er geen klant voor vinden, waarna AFG het toestel begin 2022 terugverkocht aan Boeing. Zij stalden hem uiteindelijk in Pinal Airpark in Marana, Arizona. Op dat vliegveld worden veel vliegtuigen ontmanteld of langdurig opgeslagen. Het toestel staat daar nu zo’n 2,5 jaar. In totaal heeft het vliegtuig nog geen 20 keer gevlogen.

Ontmantelen

Boeing is inmiddels bezig het vliegtuig te ontmantelen, zo blijkt uit al eerder verschenen beelden. Onderdelen van het toestel worden bijvoorbeeld gebruikt in andere, nieuwe toestellen. In het kader van recycling uiteraard een prima uitgangspunt.

Boeing bouwde de legendarische 747 ’s ooit om te concurreren met de welbekende Airbus A380. Dat kwam echter nooit helemaal uit de verf. Het toestel is momenteel bij slechts drie maatschappijen in dienst als passagiersvliegtuigen, voor de rest doen ze vooral dienst als vrachtvliegtuig. Boeing is inmiddels gestopt met de productie van de 747-series.