Een zeldzaam kwartje uit 1891 is voor ruim een miljoen naar de veiling gegaan. Het betreft een klein zilveren muntje met daarop de afbeelding van een jonge koningin Wilhelmina, waarvan er slechts twee in omloop zijn.

Zeldzaam kwartje uit 1891 levert ruim miljoen op bij veiling

Het gaat zoals gezegd om een zilveren kwartje met daarop een afbeelding van een toen 10-jarige koningin Wilhelmina, en het werd geslagen in het eerste jaar van haar regeerperiode. Volgens het veilinghuis uit het Utrechtse IJsselstein, dat de veiling organiseerde, zijn er van het muntje slechts twee ooit gemaakt. Het andere muntje zit in de collectie van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het werd in de afgelopen 133 jaar bovendien al vier keer eerder geveild. De laatste keer in 2001, destijds voor een bedrag van 85.000 gulden. Ter vergelijking: in 1891 was het muntje slechts 25 cent waard.

Het muntje weegt slechts 3,5 gram en verkeert volgens het veilinghuis in ‘onberispelijke staat’. Het muntje werd aangeboden door een Nederlandse verzamelaar. Wie de nieuwe eigenaar is, is niet bekendgemaakt, maar diegene betaalde er in ieder geval grof geld voor. In totaal € 850.000, maar met de bijkomende veilingkosten heeft de nieuwe eigenaar een bedrag van € 1.045.500 neer moeten leggen.

Bieden vanaf € 300.000

Het bieden begon vanaf € 300.000. Veilingmeester Jacco Scheper noemde het muntje ten overstaan van RTV Utrecht al ‘de heilige graal’. Het muntstuk werd overigens niet omhoog gehouden in de veilingzaal, maar lag opgeborgen in een kluis achterin het veilinghuis. De munt zit verpakt in plastic en dat zit dan weer in een glazen doosje. Met het oppoetsen van het muntje zou het stuk in één klap een ton minder waard worden, aldus Scheper.

Mensen konden bij de veiling zowel in de zaal als online op het kwartje meebieden. Wie de nieuwe eigenaar is, wordt dus niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat de gelukkige eigenaar online meebood. Vooraf werd gedacht dat het muntje tussen de € 400.000 en € 600.000 zou opleveren, maar daar werd dus ruimschoots overheen gegaan.