Bittere tijden voor oprichter van kledingmerk Scotch & Soda Laurent Hompes. Zijn megalomane zeiljacht staat al ruim een jaar te koop, maar – ook na een doorgevoerde prijsverlaging van ruim een miljoen – kan hij er nog altijd geen koper voor vinden. Helpt u de Nederlander uit de brand?

Scotch & Soda-oprichter Laurent Hompes vindt maar geen koper voor zijn megalomane zeiljacht

Hompes richtte Scotch & Soda in 1985 op 24-jarige leeftijd op. Het merk onderscheidde zich met sportieve jacks met capuchons in felle kleuren die betaalbaar waren. Nu telt het modemerk meer dan tweehonderd winkels wereldwijd en ligt het in 7.000 internationale warenhuizen. Bovendien is de webshop actief in ruim zeventig landen. Hoewel de Nederlandse tak van het bedrijf aanvankelijk failliet ging door toedoen van de Coronacrisis, maakte het in maart 2023 een doorstart. Het werd overgenomen door de Amerikaanse onderneming Bluestar Alliance, dat al meerdere kledingmerken onder haar hoede heeft.

Iduna zeiljacht

Bron: Denison Yachting

In die tijd moest Hompes, die een geschat vermogen van zo’n € 85 miljoen heeft, bezuinigen. Hij zette dan ook zijn zeiljacht te koop, deze bleek niemand echter te willen hebben. In eerste instantie stond het sloepje te koop voor € 5,2 miljoen, dat is inmiddels verlaagd naar € 3,9 miljoen.

Gebouwd in 1939

Het schip van Hompes werd al in 1939 gebouwd door het Nederlandse De Vries, voorganger van het hedendaagse Feadship. Het klassieke zeiljacht, dat luistert naat de naam ‘Iduna’, is 33 meter lang en beschikt over voldoende voorzieningen, zoals zes slaapkamers, waarvan twee met comfortabele tweepersoonsbedden en één met een stapelbed. Aan boord is er ruimte voor zes gasten. Ook is er nog rekening gehouden met plek voor een crew van vier.

Iduna zeiljacht

Bron: Denison Yachting

In de advertentie wordt ‘Iduna’ omschreven als ‘een buitengewoon comfortabel en charmant voorbeeld van sympathie en modernisering, waardoor een toekomstige eigenaar alles krijgt wat het beste is in het huwelijk tussen traditionele Nederlandse scheepsbouw en zorgvuldige modernisering’. Wordt u al warm?