Een opmerkelijk verhaal uit Singapore. Een koppel uit dat land krijgt namelijk een tegemoetkoming van omgerekend zeker € 2.000 omdat ze hun business class-stoelen niet konden verstellen. Ze voelden zich als ‘economy-passagiers’ en daagden de betreffende luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines voor de rechter. En met succes.

Singaporees stel krijgt € 2.000 nadat zij hun business class-stoelen niet konden verzetten

Ravi Gupta, een politiechef in de staat Telangana in India, vloog samen met zijn vrouw vanuit zijn thuisland Singapore naar Australië. Zij betaalden per persoon omgerekend € 750 voor een stoel in de business class, maar kwamen uiteindelijk redelijk bedrogen uit. Zij kwamen er namelijk achter dat ze hun stoel door een defect niet automatisch konden verstellen. Dat kon alleen nog handmatig.

Dat vond het koppel klaarblijkelijk zo vervelend, dat ze besloten luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines voor het gerecht te dagen. In eerste instantie kreeg het koppel 10.000 airmiles aangeboden, maar daar gingen ze niet mee akkoord. Het stel stapte naar de rechter in de Indiase stad Hyderabad, en werd uiteindelijk in het gelijk gesteld. Singapore Airlines moet de Singaporezen omgerekend € 2.000 betalen voor ‘de mentale en fysieke pijn’. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat het stel ‘zich voelde als economy class-passagiers, en dat ze door het mankement niet konden slapen tijdens de vlucht’.

Reactie van de luchtvaartmaatschappij

Ten overstaan van de Britse krant The Independent heeft Singapore Airlines gereageerd op het merkwaardige incident. “De automatische verstelfunctie van de stoelen van meneer en mevrouw Gupta deed het niet, maar de stoelen konden nog wel handmatig versteld worden. Het was een volle vlucht, dus konden wij passagiers helaas niet op andere plekken zetten. Onze crew bood regelmatig aan om de stoelen handmatig te verstellen. Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak door dit defect.” Eind goed, al goed dus.