Het is u wellicht niet ontgaan dat Schiphol achter de schermen bezig is om privéjets van de luchthaven te weren. Dat gaat uiteraard niet over één nacht ijs, en dus heeft Schiphol een slimme, alsook slinkse truc bedacht om privéjets te weren.

Schiphol bedenkt listige truc om privéjets te weren

Het is al langer bekend dat Schiphol van de privéjets af wil. Het introduceerde eerder al miljoenenboetes voor privéjets die nachtelijke vliegbewegingen maakten rondom de luchthaven.

Privéjets hebben het privilege om buiten de door de luchtverkeersleiding opgelegde ‘slots’ – een tijdsbestek waarin reguliere vliegtuigen mogen landen of opstijgen – hun vliegbewegingen te maken. Privéjets hoeven niet zo’n slot aan te vragen, maar kunnen gewoon op ad-hoc basis landen of opstijgen vanaf de grootste luchthaven van ons land.

En precies daar zit het pijnpunt waarmee Schiphol de privétoestellen definitief de das om wil doen. De luchthaven is volgens De Telegraaf namelijk van plan om de privéjets vanaf volgend jaar mee te laten draaien in de procedure voor een ‘slot’, waarmee zij dus moeten concurreren met het reguliere vliegverkeer.

Concurreren met regulier vliegverkeer

Als de privéjets moeten concurreren met het gewone vliegverkeer om te kunnen landen, komen ze door deze list achter in de rij voor de zogeheten slotpool terecht. Want vliegverkeer op basis van een dienstregeling, dus de gewone lijnvlucht, heeft voorrang boven de zogeheten ’kleine luchtvaart’, waar de privéjets onder vallen. Op Schiphol is al een wachtlijst voor de gewone slots, en dus is het voor de privéjets maar moeilijk binnenkomen, waardoor zij uiteindelijk dus niet op Schiphol kunnen landen en moeten uitwijken.

Er is nog een punt waarmee Schiphol het de privéjet moeilijk wil maken. De luchthaven bouwde ruim tien jaar geleden een aparte terminal voor deze vliegtuigen, die veel worden gebruikt door zakenlui die op de Zuidas of in de regio moeten zijn. Volgens geruchten zou de directie deze terminal snel willen sluiten, op 1 januari 2025 al. De toestellen kunnen daar dan niet langer worden geparkeerd.

Het aantal vliegbewegingen van privéjets zou, als alle maatregelen doorgaan, met zo’n 15.000 per jaar afnemen.