Miljardair Shahid Khan is hét schoolvoorbeeld van hoe de tafels kunnen draaien. De Pakistaan werkte ooit als migrant als afwasser in een restaurant voor $ 1 per uur. Hij heeft zich inmiddels aardig opgewerkt, en draagt nu het stempel van miljardair. Een stempel die hij maar al te graag aan buitenwereld etaleert, want hij beschikt over een superjacht ter waarde van $ 360 miljoen.

Shahid Khan: van straatarme migrant tot miljardair

Het verhaal van Shahid Khan is er één uit de boeken en is een regelrechte inspiratie. Geboren in Lahore in Pakistan, ging hij op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten om te studeren aan de Universiteit van Illinois. In Amerika werkte hij op een gegeven moment als afwasser in een restaurant, voor $ 1,20 per uur. Niet echt een lucratief bestaan, en dus besloot Khan het over een andere boeg te gooien. Tijdens zijn studie werkte hij al bij autofabrikant Flex-N-Gate Corporation, waar hij na het afronden van zijn studie werd aangenomen als algemeen directeur. In 1978 startte hij Bumper Works, dat autobumpers maakte voor aangepaste pick-up trucks en carrosserieherstellingen. Dat bedrijf werd een succes, na Khan’s overname van Flex-N-Gate Corporation. Op een gegeven moment was Bumper Works zelfs het enige bedrijf in de Verenigde Staten dat bumpers aan Toyota’s leverde.

Shahid Khan superjacht

Het bedrijf groeide uit tot een miljardenonderneming, en het vermogen van Khan groeide explosief naar, anno 2024, $ 12,2 miljard. Hij is daarmee de op 223 na rijkste persoon ter wereld en de rijkste persoon uit Pakistan. In 2012 verwierf hij bekendheid met de overname van de Britse voetbalclub Fulham. Van die club is hij nog altijd eigenaar.

Beschikt over superjacht van $ 360 miljoen

Het jacht van Shahid Khan betreft het 120 meter lange Kismet-superjacht van de werf Lürssen en is zeker $ 360 miljoen waard. Het werd na succesvolle proefvaarten nabij het Duitse Kiel naar Schotland gevaren. Het interieur is onder handen genomen door het gerenommeerde Britse bedrijf Reymond Langton Design, waarbij het exterieur het werk is van de Italiaanse jachtdesigner Nuvolari Lenard. Het jacht is volledig aangepast naar wens van de Pakistaanse miljardair.

Shahid Khan superjacht

Met een enorme ondergrondse spa inclusief hamam, massageruimte, stoomdouche en salon is Kismet een zeer indrukwekkend schip. Het 120 meter lange jacht is machtiger, majestueuzer en een wonder van de volle zee, geaccentueerd door de computergestuurde interieurs. In totaal kunnen twaalf gasten in maximaal negen hutten resideren. Andere in het oog springende faciliteiten zijn een zwembad, binnen- en buitenbioscoop, dansvloer en een fitnessruimte. De assemblage omvat alles, van een zeilboot, zeescooters tot zelfs een onderzeeër, inclusief 40 man personeel.

Shahid Khan heeft het superjacht inmiddels in de verkoop staan.