Het is voor toeristen inmiddels een heuse trekpleister geworden. Het superjacht ‘Scout’ ter waarde van maar liefst € 85 miljoen ligt al een paar dagen aangemeerd bij het IJ rond Amsterdam Centraal. Het schip behoort toe aan de Amerikaan James Berwind, die een geschat vermogen van $ 500 miljoen heeft.

Superjacht ‘Scout’ trekt veel bekijks in Amsterdam

‘Scout’ werd in 2019 gebouwd door de Monnickendamse scheepswerf Royal Hakvoort Shipyard, en wordt onder meer gekenmerkt door de opvallende gele hond op het dek. Het jacht, door de rederij bestempeld als een ‘harmonieuze samensmelting van vorm en functie’ heeft een lengte van 60 meter. Tevens is er plek voor een helikopter op het voordek en binnen kan Berwind zich middels de aanwezige lift verplaatsen naar de andere verdiepingen.

Aan luxe ontbreekt het jacht aan vanzelfsprekend niets. Er is een jacuzzi beschikbaar, Berwind heeft voor zichzelf een eigen dek laten bouwen en er zijn tevens vier gasthutten, elk ontworpen met een specifiek nautisch thema, voor in totaal acht gasten. Aan het jacht hangt een prijskaartje van zo’n € 85 miljoen.

Een woordvoerder van Port of Amsterdam vertelde tegen AT5 dat het schip afgelopen dinsdag 21 mei in Amsterdam aanmeerde, en het vandaag (dinsdag 28 mei) weer zou vertrekken.

James Berwind

Het jacht behoort zoals gezegd toe aan de Amerikaan James Berwind, die over een geschat vermogen van $ 500 miljoen beschikt. Het is een bekende naam in de zakenwereld, de jachtwereld en de filantropie kennen. Hij is de zoon van wijlen Charles Graham Berwind, die leiding gaf aan het familiebedrijf, Berwind Corporation, een bedrijf dat haar successen in de kolenmijnindustrie boekte. Het bedrijf heeft zich onder James echter meer gediversifieerd in de wereld van onroerend goed en het eigendom van niet-verwante bedrijven. In 2007 bedroegen de investeringen van het bedrijf in onroerend goed alleen al meer dan $ 3 miljard.

Berwind staat daarnaast bekend als filantroop, met een voorliefde voor honden.