Bill Gates is één van die miljardairs die op het eerste gezicht een vrij sober leven lijkt te leiden. Toch smijt ook hij zijn miljarden soms maar wat graag tegen de plinten. Vijf jaar geleden spendeerde hij namelijk miljoenen aan een hightech door waterstof aangedreven superjacht van Nederlandse makelij. Na een half decennium bouwen is deze nu eindelijk klaar.

Het nieuwe superjacht van Bill Gates is klaar voor gebruik

De 68-jarige Bill Gates is een bekende naam als het gaat om miljarden. Hij is medeoprichter van softwarebedrijf Microsoft en vergaarde daar een miljardenvermogen mee. In 1995 was hij de rijkste persoon ter wereld, een titel die hij ruim 10 jaar in handen had. Nadat hij Microsoft verliet, gaf hij een groot deel van zijn vermogen, waarna hij een paar posities zakte wat betreft mondiale rijkdom. Zozeer zelfs, dat zelfs zijn persoonlijke assistent Steve Ballmer in de buurt van Gates kwam wat betreft rijkdom. Momenteel bestrijkt Gates nog altijd de keurige zesde plaats in de welbekende Billionaires Index van Bloomberg, met een vermogen van zo’n $ 150 miljard.

Superjacht Bill Gates

Bron: Feadship

Gates staat te boek als filantroop. In de afgelopen decennia gaf hij veel van zijn vermogen aan de liefdadigheidsinstelling Bill & Melinda Gates Foundation, opgericht door Bill en zijn vrouw. Die stichting houdt zich vooral bezig met het verbeteren van de wereldwijde gezondheidszorg, het terugdringen van extreme armoede en de toegang tot informatietechnologie en onderwijsmogelijkheden in de Verenigde Staten uitbreiden.

Naast al de goodwill is Gates er, niet geheel onbegrijpelijk, ook niet vies van zichzelf af een toe eens flink in de watten te leggen. Vijf jaar geleden bestelde hij namelijk een megalomaan jacht van Nederlandse makelij, die na een half decennium bouwen nu eindelijk af is.

‘Project 821’

Het gaat om ‘Project 821’, vervaardigd door de Nederlandse werf Feadship. Het nieuwe superjacht van Bill Gates is een wereldprimeur, want de 118 meter lange vijfdekker wordt aangedreven door waterstof. Het jacht heeft tevens een efficiënt systeem voor het terugwinnen van afvalwarmte, dat wordt gebruikt om het zwembad, de jacuzzi en de stoomkamer te verwarmen. Bovendien is er zelfs een ziekenhuis aan boord. Het jacht heeft ook nog geen naam gekregen. ‘Project 821’ is een tijdelijke codenaam.

Superjacht Bill Gates

Bron: Feadship

Hoewel besteld door Gates, lijkt het erop dat de Amerikaan er niet zelf mee de mondiale wateren gaat ontdekken. Hij heeft hem namelijk besteld in opdracht van een ander, tot nu toe onbekend voor wie, aan wie hij het gaat verkopen. Daarom is het aannemelijk dat hij niet degene zal zijn die ‘Project 821’ een naam geeft.