Een groep van 50 Oostenrijkse burgers hebben met elkaar € 25 miljoen verdeeld van een rijke erfgename. Dat deden zij over 80 verschillende organisaties, at op verzoek was van de erfgename zelf. Na het overlijden van haar grootmoeder kreeg ze plotsklaps een bedrag van € 25 miljoen gestort, maar zij vond dat ze geen recht had op het eclatante bedrag omdat ze er nooit wat voor heeft moeten doen.

Oostenrijkse erfgename Engelhorn ziet af van erfenis van € 25 miljoen

Het gaat om de Duits-Oostenrijkse Marlene Engelhorn, een nazaat van Friedrich Engelhorn (1821-1902), de oprichter van het Duitse chemieconcern BASF. Haar grootmoeder Traudl Engelhorn-Vechiatto bezat een vermogen dat op ruim € 4 miljard werd geschat. Nadat zij in 2022 overleed, had de vrouw opeens recht op een erfenis van € 25 miljoen. In plaats van simpelweg te genieten van haar rijkdom, heeft Marlene ervoor gekozen om deze verantwoordelijkheid serieus te nemen en actie te ondernemen om de ongelijkheid in de samenleving aan te pakken. Door de afschaffing van successierechten in Oostenrijk in 2008 hoefde Marlene geen belasting te betalen over haar erfenis, wat haar een schuldgevoel bezorgde.

In een land waar velen moeite hebben om rond te komen, ondanks dat ze fulltime werken, uit Marlene haar bezorgdheid over het erven van dergelijke rijkdom. Ze schrijft deze situatie toe aan een gebrek aan politieke verantwoordelijkheid en gelooft dat de rijken meer moeten doen om bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. ‘Als politici het niet doen, doe ik het zelf wel’, zo zegt ze over haar actie.

50 Oostenrijkse burgers

Voor deze bijzondere actie heeft ze 50 Oostenrijkse burgers van tussen de 16 en 85 bij elkaar verzameld die samen een commissie vormen. Deze club besloot in zes weekenden hoe het geld van Engelhorn het beste kon worden besteed. Het doel daarbij was om de ongelijkheid in de samenleving te verminderen en mensen uit kansarme milieus meer kansen te bieden.

Uiteindelijk kozen ze voor 80 organisaties en verenigingen, waarbij de Oostenrijkse natuurbeschermingsvereniging de gelukkigste was. Die ontving met € 1,6 miljoen het hoogste bedrag. De andere miljoenen gingen naar initiatieven op het gebied van klimaat, betaalbare woningen, gezondheid, sociale zaken, onderwijs en integratie.