Met kostbare schilderijen van de grote meesters der aarde wordt vaak uiterst secuur omgegaan. Hoe anders was dat voor het kunstwerk Rust op de vlucht naar Egypte van de Italiaanse kunstenaar Titiaan, dat plotsklaps bij een bushalte werd aangetroffen? Afijn, decennia later kan het schilderij alsnog de waardering krijgen die het toebehoort: bij een veiling zou het meesterwerk tot wel € 30 miljoen op kunnen leveren.

Schilderij wordt na diefstal door Napoleon aangetroffen bij bushalte

Maar hoe geraakt een dergelijk kostbaar schilderij bij een bushalte? Het kunstwerk werd begin negentiende eeuw onder leiding van Napoleon door Franse troepen in Wenen gestolen. Bijna zeventig jaar later kocht een Engelse edelman het kunstwerk op een veiling van. Het schilderij bleef daarop ruim honderd jaar in familiebezit en hing in het Longleat House in het Engelse Warminster, totdat het opnieuw werd gestolen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Christie’s (@christiesinc)

Dieven braken met een ladder in bij het huis en gingen ervandoor met het eeuwenoude schilderij. De familie schakelde vervolgens een kunstdetective in die alles uit de kast haalde om het werk terug te krijgen. Na zeven jaar meldde een tipgever zich met de belofte het kunstwerk in ruil voor £ 100.000, omgerekend zo’n € 119.000, terug te geven.

En die belofte maakte hij waar. Bij een bushalte in het zuidwesten van Londen lag een rood-wit-blauwe plastic boodschappentas, waar het 60 centimeter brede schilderij in zat. Weliswaar zonder lijst, maar wonderbaarlijk genoeg wel onbeschadigd, omschreef The Independent destijds.

Kan € 30 miljoen opleveren

Het schilderij werd in de 16e eeuw gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Tiziano Vecelli, die in Nederland ook wel bekend staat als. Volgens kenners was de Italiaan amper 20 toen hij het kunstwerk schilderde. In de afgelopen eeuwen is het schilderij veelvuldig van eigenaar gewisseld, maar de eerste naam die op documenten verschijnt, is die van een Venetiaanse specerijenhandelaar uit de zeventiende eeuw.

Volgens veilinghuis Christie’s, dat de veiling op zich gaat nemen, heeft het werk sindsdien in onder meer Londen, Brussel en Wenen gehangen, waarbij het in de Oostenrijkse hoofdstad dus in een diefstal-carrousel terechtkwam. Het veilinghuis verwacht dat Rust op de vlucht naar Egypte zeker € 30 miljoen gaat opleveren. Bieden kan nog tot en met 2 juli, want dan verdwijnt het kunstwerk definitief onder de hamer.