Massa is Kassa, Foxwild en Hatseflats, het zijn termen die onlosmakelijk verbonden zijn met Peter Gillis, de door de beschuldigingen alom ietwat controversiële campingbaas die nog altijd miljoenen kijkers weet te trekken met zijn realityserie op SBS6. Het is echt niet bepaald rozengeur en maneschijn voor de 62-jarige Brabander. Al meerdere campings zijn gesloten en ook toeristen keren de parken van Gillis massaal de rug toe. Toch weet de Rijenaar miljoenen op te strijken.

Campingbaas Peter Gillis is al maanden het middelpunt van commotie

We kennen Peter Gillis als de ietwat controversiële campingbaas uit Brabant. Hij is de oprichter en (voormalig) eigenaar van de Oostappen Groep Vakantieparken, een keten van enkele tientallen vakantieparken in Nederland en België. Vanwege zijn werk wordt hij al sinds 2020 gevolgd voor zijn eigen SBS-realityserie Massa is Kassa, waarin het wel en wee van de familie Gillis gevolgd wordt.

Gillis heeft zich met zijn parken een miljonairsstatus weten te verwerven. Zijn vermogen wordt geschat op € 80 miljoen. Dat ligt volgens Gillis echter hoger, en dus probeerde hij al tevergeefs verscheidene keren in de Quote 500 te geraken. Zijn vermogen heeft de afgelopen maanden echter een flinke knauw te verduren gekregen. Al verschillende parken werden gesloten en Gillis heeft in meerdere gemeentes bepaald geen vrienden gemaakt. Ook over de staat van de parken werd door bezoekers veelvuldig geklaagd, en tot overmaat van ramp werd Gillis verdacht van belastingfraude.

Barre tijden voor Gillis dus. Inmiddels is ook bekend geworden dat de Brabantse ondernemer stopt als baas van de Nederlandse Oostappen-vakantieparken na allerlei conflicten met veel gemeenten. Sindsdien opereert hij enkel en alleen in België, waar de zaken in ieder geval een stuk beter verlopen. Gillis verdient miljoenen bij onze zuiderburen, en niet door toeristen.

Asielzoekers

Want Gillis vangt met één van zijn campings, Camping Parelstrand in Lommel, de camping waar de tv-serie Undercover op gebaseerd is, asielzoekers op. De Telegraaf deed wat rekenwerk, en ontdekte dat deze camping in 2023 een winstrekening van € 3,38 miljoen noteerde. Daarvoor is een opmerkelijke tendens te vinden, want tot 2016 draaide de camping verlies, totdat Fedasil, een Belgische instelling die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, het park afhuurde voor de opvang van asielzoekers, iets wat nu nog steeds gebeurt. In 2017 diende de camping niet als opvangcentrum en doken de cijfers weer in het rood. Maar tussen eind 2018 en augustus 2020 overnachtten er weer asielzoekers. In 2019 en 2020 samen maakte Parelstrand meer dan € 7 miljoen winst.

De stad Lommel heeft Gillis intussen in gebreke gesteld omdat de vergunning voor camping Parelstrand er niet één is die bedoeld is voor asielopvang. Enfin, ons Peter zal er waarschijnlijk niet wakker van liggen.