Het megalomane kasteel Château de Vouzeron in de Franse Bourgogne staat al bijna twee jaar in de verkoop. Het object behoorde ooit toe aan de omstreden vastgoedinvesteerder Dion Heijmans, familie van Davide Heijmans, de vrouw van FvD-frontman Thierry Baudet. Nu staat het opnieuw in de verkoop, en wel bij onze vrienden van Christie’s.

Megalomaan Château de Vouzeron wacht op een nieuwe kasteelheer

Of het kasteel nu opnieuw te koop aangeboden wordt, of nog steeds te koop staat is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, of wat Quote ons in ieder geval weet te vertellen, is dat het kasteel ooit heeft toebehoord aan de omstreden vastgoedinvesteerder Dion Heijmans, die er destijds € 30 miljoen voor vroeg. Heijmans organiseerde evenementen in het kasteel, waaronder in 2022 een zogeheten creatieve zomercursus, waar fotografe en de vrouw van FvD-leider Thierry Baudet, Davide Heijmans, werd gespot. Dat de twee familie zijn, lijkt hiermee te worden bevestigd.

Château de Vouzeron

Bron: Christie’s

Enfin, Christie’s Real Estate heeft het object nu in de verkoop staan, met een prijs op aanvraag. Het kasteel is gelegen tussen de steden Orléans en Bourges in Frankrijk, midden in de prachtige Bourgogne en werd gebouwd tussen 1887 en 1893. Het werd in 1995 geklasseerd als Frans Historisch Monument, en onderging tien jaar geleden een grondige renovatie. ‘Le Grand Château‘, zoals het kasteel in de advertentie wordt vermeld, met aangrenzend ‘Le Petit Château’ en verschillende bijgebouwen, ligt op een privédomein dat maar liefst 51 hectare beslaat, schitterend met formele tuinen, een vijver met een privé-eiland, en een hertenkamp. De verdere omgeving wordt gekenmerkt door de vele wijngaarden. Parijs ligt op een kleine twee uur rijden.

Château de Vouzeron

Bron: Christie’s

Volgens Christie’s verkeert het object in perfecte staat, en het beschikt daarnaast nog over allerlei oude kenmerken, zoals ook terug is te zien in de vorstelijke inrichting. Het beslaat 3.000 m² aan oppervlak, verdeeld over vijf woonlagen. Het kasteel beschikt verder over 21 slaapkamers

Replica’s van Koning François I

De statige ontvangstruimten beginnen bij de entreehal, met de gotische zwart-witte harlekijnvloer, kalkstenen muren en hoge plafonds versierd met sierlijsten en kristallen kroonluchters. Verder naar binnen is de belangrijkste ontvangstruimte, een van de vele formele amusementsruimtes ingericht met prachtig antiek meubilair, beschilderde plafonds en majestueuze open haarden, wat replica’s zijn van die van de koninklijke residenties van Koning François I.

Château de Vouzeron

Bron: Christie’s

De prachtige salon en de eetkamer in banketstijl worden bediend door een prachtige keuken met een eigen stenen open haard. De oranjerie heeft een open zicht op het omliggende parklandschap. Verder vallen de grote bibliotheek met handgesneden houten lambrisering en een kalkstenen open haard op, evenals een biljartkamer met antieke blauwe lakentafels, net zoals in de speciale schaakkamer. Op de drie bovenste verdiepingen zijn overigens de 21 slaapkamers gesitueerd.

De ingerichte kelder omvat een prachtige volledig uitgeruste keuken, een prachtige wijnkelder, pantry’s, nog twee keukens, een volledig uitgeruste fitnessruimte/oefenruimte, een bijkeuken, verschillende dumb-obers en een innovatief systeem van transportwagens. Om nog maar te zwijgen over de immense buitenruimte, met formele tuinen, bossen en groene parken. Een absolute droom, zo kunnen we wel stellen.