Een mysterieuze zaak in Griekenland. Daar is de ‘cryptoqueen’, de Bulgaarse Ruja Ignatova, namelijk al sinds 2018 spoorloos verdwenen sinds zij haar klanten voor maar liefst € 4,5 miljard bestal. Een nieuw onderzoek van de FBI werpt nu nieuw licht op de bijzondere zaak.

‘Cryptoqueen’ Ruja Ignatova verdwijnt van de aardbodem na voor miljarden bestelen van klanten

Ruja Ignatova is een nogal geraffineerde dame. Ze werd geboren in Bulgarije en groeide op in Duitsland. Ze studeerde af aan de Universiteit van Oxford, waarna een succesvolle carrière in de financiële wereld in het verschiet lag. En dat lukte haar, alleen wel op een manier die niet helemaal legitiem is. En dat is dan nog zacht uitgedrukt.

In 2014 richtte ze haar eigen cryptomunt OneCoin op. Het was het tijdperk dat crypto nog niet zo gangbaar en bekend was als dat het vandaag de dag is. Twee jaar later verscheen ze in een rode baljurk op het podium van het Wembley-stadion in Londen. Daar raaskalde ze dat het einde van de destijds populairste cryptomunt naderde, en dat mensen het best in haar toen vrij nieuwe munt konden investeren. Nadat ze wat vage cijfers en grafiekjes tentoonstelde, wist ze, verblind door grenzeloos geld, velen voor haar karretje te spannen. In werkelijkheid had ‘cryptoqueen’ Dr. Ruja, zoals ze zich liet noemen, achter de schermen een systeem bedacht om snel geld te verdienen en wist ze vanaf het begin dat wat ze deed pure fraude was. En dat geen enkele investeerder ooit zijn centen zou terugzien, laat staan met winsten.

Het kwaad geschiedde, en 16 maanden, in 2018, na haar optreden in Londen stapte de destijds 36-jarige Ignatova op het vliegtuig, van Ryanair ironisch genoeg, van de Bulgaarse hoofdstad Sofia naar Athene. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor.

Nieuw onderzoek

Tot nu. Intensief onderzoek van de FBI heeft namelijk nieuw licht op de zaak geworpen. Een andere Bulgaar, die zou luisteren naar de naam Kristoforos Nikos Amanatidis, beter bekend als Taki, is de man waar het nieuwe spoor naar leidt. Hij verdiende veel geld om haar uit handen van criminelen of schuldeisers te houden. Maar uiteindelijk zou hij zijn eigen bazin hebben laten verdwijnen. Volgens bronnen dicht bij de vrouw zou Amanatidis zijn veranderd in “haar agressor”, wat de geruchten alleen nog maar versterkt. Maar totdat Ignatova ooit is gevonden, kunnen we slechts gissen.