Het is inmiddels alweer vijftien jaar geleden dat ‘The King of Pop’ Michael Jackson het leven liet. Na zijn overlijden hebben de erfgenamen van de zanger zijn schulden aangepakt en zijn nalatenschap opgebouwd tot een waarde van $ 2 miljard. Toch blijft de erfenis, toebehorend aan de naasten van Michael Jackson, nog altijd grotendeels achter slot en grendel door aanslepende rechtszaken.

Erfenis van Michael Jackson ligt 15 jaar na dato nog altijd achter slot en grendel

Het is 25 juni 2009 als er een schokgolf door de wereld gaat: Michael Jackson is op 50-jarige leeftijd overleden. ‘The King of Pop’ gold – en geldt – als één van de meest toonaangevende zangers ter wereld. Met een repertoire dat wereldhits als Billie Jean, Thriller en Beat It omvat, leeft zijn nalatenschap nog altijd voort, evenals de iconische Moonwalk. Jackson overleed uiteindelijk aan een hartaanval door een teveel aan medicijnen voor zijn chronische slapeloosheid.

Zijn veelzijdige carrière leverde hem een fortuin op, met een nalatenschap die inmiddels wordt geschat op meer dan $ 2 miljard. Door het aanhoudende succes van muziek is die nalatenschap de afgelopen jaren alleen maar meer waard geworden. Bij zijn dood in 2009 werd zijn vermogen geschat op ‘slechts’ $  500 miljoen. Maar van al dat geld hebben zijn erfgenamen – zijn kinderen Bigi ‘Blanket’ Jackson (22), Paris Jackson (26), Prince Jackson (27) en zijn moeder, Katherine (94) – nog niet veel gezien. Zij krijgen maandelijks enkel $ 80.000 om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Juridische geschillen

Die torenhoge erfenis is namelijk het middelpunt van tal van juridische geschillen tussen de vier erfgenamen. Jackson stond op de rand van de financiële afgrond en had meer dan $ 300 miljoen aan schulden, waaronder belastingen, leningen en rechtszaken. Na zijn dood kwam de erfenis in handen van advocaat John Branca en muziekproducent John McClain, wiens taak het was om het geld te beheren en ervoor te zorgen dat iedere erfgenaam zijn deel kreeg. Het duo slaagde erin om de immense schuld van $ 300 miljoen weg te werken en tegelijkertijd Jacksons vermogen te vergroten tot $ 2 miljard. Zo produceerden ze de concertfilm This is It, een kaskraker over het leven van Jackson, die wereldwijd honderden miljoenen dollars opbracht.

Het betekende dat de cijfers van de erfenis weer groen kleurden. Dat betekende echter niet dat de erfenis daarop gelijk verdeeld kon worden, gezien nog allerlei juridische geschillen opgelost dienen te worden. Zo loopt er nog een rechtszaak over de belastingaangifte van zijn nalatenschap. Michaels zoon Bigi en moeder Katherine spanden ook een rechtszaak aan tegen de beheerders van de nalatenschap. Zij wilden een ‘grote zakelijke transactie’ met de erfenis van Jackson uitvoeren, maar daar was het duo het niet mee eens. De rechter ging daar niet in mee en verwierp het verzoek. Katherine ging onlangs opnieuw in beroep, maar op meer steun van haar kleinzoon hoeft ze niet te rekenen. Hij vindt het namelijk niet kunnen dat zijn oma het geld van Michael gebruikt om al die rechtszaken te financieren. Hij spant een rechtszaak aan en eist dat zijn grootmoeder de juridische kosten zelf betaalt. Enfin, het is nog de vraag wat er van die $ 2 miljard overblijft, mocht dit ooit worden opgelost.