Nog even wachten, en dan zijn we los wat betreft het EK voetbal in Duitsland. Op zondag 16 juni neemt het Nederlands Elftal het op in de eerste groepswedstrijd tegen Polen, in Hamburg. De andere twee groepswedstrijden tegen respectievelijk Frankrijk en Oostenrijk worden afgewerkt in Leipzig en hoofdstad Berlijn. Steden die op een stief eindje van elkaar liggen, en dus heeft het Nederlands Elftal gekozen voor een centraal gelegen hotel. En dat hotel biedt over alle faciliteiten die ze zich maar kunnen wensen.

Het EK in Duitsland

Het is het moment waar voetballiefhebbend Nederland – en Europa – altijd weer reikhalzend naar uitkijkt: de start van het Europees kampioenschap, waarbij Duitsland dit keer het decor is. Op 14 juni trapt het gastland het toernooi af met een duel tegen Schotland. Het Nederlands Elftal zal op zondag 16 juni 15:00 voor het eerst in actie komen, met de wedstrijd tegen Polen in Hamburg. Op 21 juni is Frankrijk de tegenstander in Leipzig, en op dinsdag 25 juni is Oostenrijk de laatste tegenstander van Oranje wat de poulefase betreft.

De bovengenoemde speelsteden liggen allemaal redelijk in een uithoek: Hamburg ligt helemaal in het noorden, Berlijn en Leipzig in het oosten. De selectie moet een aardige afstand overbruggen, en dus is er gekozen voor een centraal gelegen hotel. Het oog viel uiteindelijk op het luxe vijfsterrenhotel Ritz-Carlton in Wolfsburg, Midden-Duitsland. Vanaf daar zijn alle speelsteden zo’n twee uur rijden. Het hotel is tevens de uitvalsbasis van de selectie van VfL Wolfsburg, en daarnaast heeft Oranje de beschikking over de trainingsfaciliteit bij het naastgelegen stadion.

Ritz-Carlton hotel Nederlands Elftal

Eén van de kamers in het hotel Bron: Ritz-Carlton

Het spelershotel van Oranje is onderdeel van de zogeheten Autostadt, zoals het enorme Volkswagen-complex heet in de voor het autoconcern uit de grond gestampte stad. Veel historie heeft de stad dan ook niet, want de stad is pas in 1938 als fabrieksstad gesticht. Het trainingscomplex, wat luistert naar de naam AOK Arena, en de Volkswagen Arena, het stadion van VfL Wolfsburg, ligt op slechts een paar minuten lopen.

In dit luxe hotel resideert het Nederlands Elftal

Hoewel de locatie niet per se als idyllisch te omschrijven valt – vanuit het hotel is er immers een pontificaal uitzicht op de torens van de tevens naastgelegen Volkswagen-fabriek – zijn de faciliteiten dat absoluut wel. De KNVB heeft voor bondscoach Ronald Koeman en zijn mannen een hele verdieping afgehuurd.

Ritz-Carlton Nederlands Elftal

Het zwembad met uitzicht op de torens van de Volkswagen-fabriek Bron: Ritz-Carlton

Enfin, de spelers kunnen zich maximaal voorbereiden met de aanwezige, grote gym, ruime kamers en het lange zwembad. Koeman verklaart ten overstaan van De Telegraaf de keuze voor het Ritz-Carlton: “De combinatie van het hotel en de trainingsfaciliteiten sluit perfect aan bij onze wensen. Omdat we gebruik kunnen maken van de accommodatie van VfL Wolfsburg hebben we de beschikking over een trainingscentrum dat aan alle moderne eisen voldoet. Zelf vind ik het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij je thuisbasis. Je zit gedurende een eindtoernooi vijf weken op elkaars lip en dan is de onderlinge sfeer erg belangrijk. Een goed hotel helpt daarbij.”