De kogel is na jaren van geruchten dan eindelijk door de kerk: de Franse sterspeler Kylian Mbappé maakt de overstap van Paris Saint-Germain naar Real Madrid. Hossana bij voetballiefhebbers wereldwijd, maar er is nu al controverse rondom de komst van de 25-jarige aanvaller. Hij zou namelijk minder belasting over zijn astronomische salaris hoeven te betalen door een bijzondere wet.

De kogel is door de kerk

Na jaren suggereren, manifesteren en geruchten kwam maandagavond dan eindelijk het grote nieuws naar buiten: Kylian Mbappé maakt de overstap van Paris Saint-Germain naar het koninklijke Real Madrid. De 25-jarige geboren Parijzenaar tekent in de Spaanse hoofdstad een contract voor vijf jaar, en zal samen met Vinícius Júnior, Rodrygo en Jude Bellingham één van de beste aanvallen ter wereld leiden. Mbappé begon zijn carrière in 2015 bij AS Monaco en groeide in het prinsendom uit tot een groeibriljant. In 2018 maakte hij de overstap naar Paris Saint-Germain, waar hij uitgroeide tot een absolute wereldster. Op slechts 19-jarige leeftijd leidde hij het Franse nationale elftal naar de wereldtitel in 2018, en in Parijs werd hij de topscorer aller tijden van de club.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Al jaren gingen er geruchten over een overstap van Mbappé naar de Madrilenen, maar die deal ketste verscheidene keren op het laatste moment af, vooral omdat PSG haar sterspeler niet kwijt wilde, en hem lokte met uiterst lucratieve contracten. Maar na zes jaar in zijn geboortestad slaat Mbappé zijn vleugels dan eindelijk uit naar zijn vroegere droomclub, waar hij een astronomisch salaris zal opstrijken. En dat terwijl de club net zijn 15e Champions League heeft gewonnen.

Kylian Mbappé hoeft minder belasting te betalen

En daar zit volgens velen precies het pijnpunt. Want dat torenhoge salaris, à la, dat was op voorhand al bekend. Maar in Madrid geldt een bijzondere wet. In Spanje betalen burgers ongeveer de helft van hun belasting aan de centrale, Spaanse overheid en de andere helft aan de fiscus van de regio waar ze wonen. Elke regio mag sommige aftrekposten of toeslagen zelf bepalen.

Maar de conservatieve Madrileense regering van de Volkspartij (PP) heeft een bijzondere aftrekpost gecreëerd, die moet helpen om investeerders uit het buitenland aan te trekken die ‘nieuwe banen creëren, nieuwe ondernemingen opzetten of bestaande bedrijven een impuls geven’. Het wetsvoorstel moet formeel wel echter nog worden goedgekeurd, maar zal dan met terugwerkende kracht op 1 januari van dit jaar ingaan.

De wet, in de volksmond bekend al de ‘Mbappé-wet’, geldt voor mensen die de laatste vijf jaar niet in Spanje hebben gewoond, zoals de Fransman dus. Kylian Mbappé hoeft door de wet slechts 24,5% aan belasting af te dragen, zeker de helft minder dan wat de gewone Spaanse bevolking moet doen. De Fransman mag volgens de wet 20% aftrekken van de bedragen die hij investeert in de Spaanse staatsschuld of aandelen van bestaande of nieuwe bedrijven. Als Mbappé dus genoeg investeert, hoeft hij in Madrid dus helemaal geen belasting te betalen, waardoor alleen de 24,5% aan de landelijke overheid resteert.