Een hard gelag voor een man die, naar eigen zeggen, per ongeluk € 6.500 letterlijk in rook op zag gaan in zijn oven. De Nederlandsche Bank heeft namelijk besloten het bedrag niet te terug te geven. De eis van de man was aanvankelijk dat de bank de verbrande biljetten zou omwisselen voor nieuwe, maar daar gaat de bank niet in mee. Een rechter moet er nu aan te pas komen.

Man die € 6.500 in de oven verbrandde krijgt geen cent terug

De man, wier identiteit voor de buitenwereld onbekend, beweert nog altijd stellig dat hij de biljetten niet moedwillig zou hebben beschadigd. Hij meent immers dat hij het geld in de oven zou hebben verborgen. Op zichzelf al een vreemd verhaal, maar de vriendin van de man zou hier niks vanaf hebben geweten. Zij zou de oven vervolgens hebben aangezet om koekjes te bakken. Daardoor zouden de biljetten veel schade hebben opgelopen.

Daarop stapte hij naar de DNB (De Nederlandsche Bank) met de vraag om de biljetten te vervangen. De bank ging daar niet in mee, en dus besloot de desbetreffende man naar het gerecht te stappen. De DNB vermoedde immers dat het geld moedwillig verbrand zou zijn.

November 2020

Het incident met de oven gebeurde al in november 2020, maar is nu pas naar buiten gekomen. Na de afwijzing van de claim door de DNB, stapte de man naar de rechter. Hij deed uitspraak over de zaak, en besliste uiteindelijk dat de keuze van de DNB legitiem was, en dus aan bleef.

“Uit het onderzoek van het Nationaal Analyse Centrum blijkt dat de bankbiljetten in direct contact met vuur zijn gekomen”, zo citeert De Telegraaf de uitspraak van de Raad van State. Daarom heeft DNB geconcludeerd dat de bankbiljetten vermoedelijk moedwillig zijn beschadigd.” De man kon volgens DNB ook geen verklaring voor de waargenomen afwijkingen geven en daarom ziet hij de biljetten nooit meer terug.