Te midden van de bloedige oorlog die al ruim 2,5 jaar voort schuttert aan het Oekraïense front, zijn er ook wat mensen die wel degelijk van het leed profiteren. Neem de Nederlander Wijnand Herinckx (40), die miljoenen verdient door producten van onder meer Nike en LEGO naar Rusland te exporteren.

Nederlander (40) verdient miljoenen met export van goederen naar Rusland

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari 2022 staan de verhoudingen flink op scherp in Europa. Een Derde Wereldoorlog is volgens degenen die er verstand van hebben nog nooit zo dichtbij geweest, en ook de constante dreiging met atoombommen is allerminst bemoedigend. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, werd het land direct gesanctioneerd door Europa. Goederen van oligarchen werden bevroren, en Westerse bedrijven trokken zich massaal terug uit Moskou en omstreken. Onder anderen Apple, Shell, Netflix, LEGO en Nike pakten hun biezen.

Maar te midden van die bloedige oorlog zijn er ook mensen die wel degelijk van het leed profiteren. De een zijn dood, de ander zijn brood zogezegd. Zoals de Nederlander Wijnand Herincx (40). Hij verdient naar eigen zeggen miljoenen door producten van onder meer Nike, Reebok en LEGO naar Rusland te exporteren.

Herinckx koopt producten van Westerse merken als Nike, LEGO en Reebok aan via tussenpersonen, die geen connecties met Rusland hebben. Vervolgens stuurt hij de goederen met een ferry naar Rusland, meestal via Turkije, en levert hij ze aan Russische handelaars. Dat vertelt de Nederlandse zakenman in een gesprek met persagentschap Reuters.

Omzet van € 35 miljoen

Het houdt Herincx, hoewel LEGO en Nike zijn activiteiten niet hebben goedgekeurd, niet tegen: “Nike wil niet dat hun producten naar Rusland worden gestuurd, maar ze verbieden het ons ook niet”. In het gesprek vertelt Herincx dat hij dit jaar een omzet van € 35 miljoen verwacht, wat een sterke stijging is ten opzichte van 2023, toen hij € 22,2 miljoen verdiende. Inmiddels heeft de Nederlander zeker 82 mensen in dienst.

Herincx benadrukt verder dat hij enkel producten verhandelt waarop geen Westerse sancties van kracht zijn. Die sancties uit Eruopa en de Verenigde Staten zijn immers vooral gericht op de in- en uitvoer van industriële producten, waarmee eventueel wapens gemaakt zouden kunnen worden.

Ook Rusland zinspeelt in op deze manier van handel bedrijven. Sinds juli 2022 is daar de invoer van goederen toegestaan zonder toestemming van de eigenaars van het handelsmerk, waardoor het voor Russen dus nog steeds mogelijk blijft om Westerse producten te bemachtigen.