Dat Nvidia één van de snelst groeiende bedrijven van het afgelopen decennium is, staat buiten kijf. Maar de marktwaarde van de AI-gigant neemt nu zeer serieuze vormen aan. Het bedrijf van CEO Jensen Huang is inmiddels $ 3 biljoen waard, en is Apple daarmee voorbij gestoken. Nvidia heeft alleen nog Microsoft voor zich te dulden.

AI-parel Nvidia is met $ 3 biljoen het op één na duurste bedrijf ter wereld

Nvidia werd in 1993 opgericht door de Chinees Jensen Huang, die nu nog altijd de CEO en groot aandeelhouder is. Onder zijn leiding heeft Nvidia zich de afgelopen decennia gemanifesteerd als een grootmacht op het gebied van computertechnologieën. Met een breed scala aan producten en oplossingen die worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder gaming, datacenters, autonome voertuigen, en meer. Nvidia heeft zich gepositioneerd als een pionier op het gebied van GPU-versnelde computing en AI. Huang is dan ook één van de rijkste 25 personen ter wereld, en hij mocht alleen al in 2024 maar liefst $ 50 miljard bijschrijven.

Door de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, is Nvidia in één klap een zeer grote speler geworden in de mondiale technologiesector. De zegetocht van het bedrijf komt echter niet zomaar aanwaaien. Het aanhoudend enthousiasme bij beleggers over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie heeft het bedrijf allesbehalve windeieren gelegd. Het aandeel Nvidia is alleen al dit jaar per saldo bijna 150% omhoog geknald naar een recordstand van $ 1224. Met de marktwaarde van $ 3 biljoen mag Nvidia zich onderdeel benoemen van een zeer exclusieve club.

Meer waard dan Apple

Daarmee is Nvidia inmiddels meer waard dan Apple, dat onlangs ook weer de grens van $ 3 biljoen wist te passeren. Het bedrijf van de wijlen Steve Jobs en het Microsoft van Bill Gates zijn de enige andere techbedrijven die ooit deze prestigieuze grens wisten te passeren.

En het succes van Nvidia blijft hierbij waarschijnlijk niet beperkt. De orders voor AI-chips onder meer vanuit grote klanten blijven onverminderd binnenstromen, waardoor de rol van het bedrijf steeds groter wordt. Vooralsnog heeft het wel Microsoft nog voor zich te dulden als bedrijf met de hoogste marktwaarde. Het computerbedrijf van Bill Gates heeft een beurswaarde van $ 3,1 biljoen.