Het Europese voetbal is momenteel in de ban van de prestaties van Georgië. Die ploeg plaatste zich onlangs voor het eerst in de geschiedenis voor het EK, voor een eindtoernooi überhaupt, en heeft zich nu zelfs geplaatst voor de achtste finales, na een sensationele overwinning op Portugal. De rijkste man van het Oost-Europese land, oligarch Bidzina Ivanishvili, is zó euforisch wat betreft die overwinning, dat hij heeft besloten elke speler een bonus van € 10 miljoen te schenken.

Georgië floreert op hun eerste eindtoernooi ooit

Dit Europees kampioenschap is het eerste eindtoernooi ooit waar Georgië zich voor heeft weten te plaatsen. Het land aan de Kaukasus werd weliswaar vierde in een poule met Spanje, Schotland, Noorwegen en Cyprus, maar wist zich via de play-offs alsnog te plaatsen door na een zinderende strafschoppenserie Griekenland te verslaan. Op het EK werd Georgië al snel benoemd tot de dwerg uit poule F met Portugal, Turkije en Tsjechië, maar wist na een nederlaag, gelijkspel en een sensationele overwinning op Portugal toch door te stromen naar de achtste finales. Aan de hand van sterspelers Khvicha Kvaratskhelia en Georges Mikautadze – de Ajax-flop die momenteel topscorer van het toernooi is – hoopt Georgië de volgende stunt, tegen Spanje ditmaal, te bewerkstelligen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Georgian Football Team (@nakrebi)

Na de overwinning tegen Portugal stond Georgië op zijn kop. Zo ook de rijkste man van het Oost-Europese land, de 68-jarige oligarch Bidzina Ivanishvili. Hij besloot de gehele selectie een bonus van 29 miljoen Georgische Lari, omgerekend € 10 miljoen, te geven. Mocht Georgië óók van Spanje winnen, krijgen ze dat bedrag nogmaals, zo vertelde Ivanishvili.

Vermogen van € 4,9 miljard

Bidzina Ivanishvili is een 68-jarige zogeheten oligarch, wier vermogen op zo’n € 4,9 miljard wordt geschat. Hij is niet bepaald onomstreden. Ivanishvili was van 2012 tot 2013 premier van het land, en is nog steeds verbonden met de politieke partij Georgische Droom, de grootste partij van het land. Hoewel zij zeggen pro-Westers te zijn en zich aan te willen sluiten bij de NAVO, wordt hij in zijn thuisland beschuldigd van het voeren van een autoritair en pro-Russisch bewind.

Ivanishvili legde zich in eerste instantie toe op de verkoop van computer- en communicatieapparatuur. Nadien wierp hij zich in de metaalhandel en de bankwereld.