Net als in Nederland, is ook de huizenmarkt in de Verenigde Staten redelijk vastgelopen. Een gelukkige Amerikaan heeft in de stad San Francisco in de staat Californië echter een woning kunnen vinden dat aan al zijn wensen voldoet, voor een bedrag van $ 488.000. Kleine kanttekening: de bewoner mag er pas vanaf 2053 in.

Bewoner mag voor $ 488.000 gekochte woning in San Francisco pas over 30 jaar in

De woning is gelegen in de chique wijk Russian Hill in het noorden van de stad. Volgens makelaar Zillow is het pand op 6 juni genoteerd voor een prijs van $ 488.000, en is het een ‘uitstekende investeringsmogelijkheid’. Dit huis in een zogeheten Edwardiaanse stijl met drie slaapkamers en twee badkamers ligt aan een doodlopende weg, waar andere woningen te koop staan voor bedragen van $ 1,44 miljoen, $ 2,93 miljoen en $ 1,92 miljoen. Deze woning is dus een buitenkansje, maar voor die prijs schuilt er, zoals bijna gebruikelijk, wel een addertje onder het gras. Want op het moment van de verkoop, wordt het huis bewoond door huurders, waarbij degenen die in de woning resideren aanspraak maken op de zogeheten “SF City Tenant Protection Class Status”, aldus de advertentie. Deze status houdt in dat bestaande huurders de komende 29 jaar bewoningsrechten hebben, wat betekent dat kopers in 2053 officieel hun woning kunnen betrekken.

“Het huidige huurcontract van de huurder lijkt huurders sterke beperkingen te geven aan het huurbedrag op de lange termijn, een onconventionele manier om de huur te betalen en potentiële bewoningsrechten tot 2053”, aldus de advertentie. De onconventionele betaalmethode is niet bekend, maar volgens ingewijden wordt er maandelijks zo’n $ 416 betaald voor de woning, exclusief de heffingen op bijvoorbeeld eigen afval, maandelijks water, gas en elektriciteit.

Woonoppervlak van 1.100 m² op een perceel van 3.262 m²

De vrijstaande woning in San Francisco van 1.100 m² werd gebouwd in 1924 en beschikt over een oprit, garage en omheinde achtertuin op een perceel van 3.262 m². Om onbekende reden – alhoewel we een vermoeden hebben – is de prijs voor de woning de afgelopen maand scherp gedaald. Hin begon immers op $ 1,5 miljoen, maar zakte binnen een maand naar $ 526.000, waarna de woning uiteindelijk werd verkocht voor $ 488.000.