De goudprijs heeft weer een recordhoogte bereikt, mede dankzij de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, dit jaar de rente zal verlagen. Op de Londense metalenmarkt steeg de prijs van goud naar meer dan $ 2.460 per troy ounce (31,1 gram). Het vorige record werd eind mei dit jaar gevestigd, toen stond er een prijs van $ 2.200 pet troy ounce. Alleen dit jaar is het edelmetaal al 17% duurder geworden.
Goudprijs opnieuw naar recordhoogte
Traditioneel beschouwd als een waardevaste investering, staat goud bekend om zijn stabiliteit en weerstand tegen schommelingen op de markt. Hoewel overheidsobligaties vaak de voorkeur genieten vanwege gegarandeerde rendementen, wordt goud steeds aantrekkelijker voor diegenen die een betrouwbare haven zoeken voor hun kapitaal. Maar wat drijft deze opmerkelijke stijging van het edelmetaal? Eén van de belangrijkste factoren is de verwachting van een aanzienlijke renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank. Met de anticipatie van dalende rentetarieven, neigen steeds meer investeerders naar goud als bescherming tegen de mogelijke devaluatie van de Amerikaanse dollar.
Goud heeft over het eerste halfjaar records gebroken. Het edelmetaal dat vaak als bescherming tegen waardeverlies in andere beleggingen wordt aangeschaft, is dit jaar al 17% duurder geworden. Zakenbanken rekenen erop dat de goudprijs tot het einde van h… https://t.co/nxbD0LRWvQ pic.twitter.com/nv1sy2M8f9
— DFT (@dft) July 14, 2024
Goudhandelaren zitten nu op het puntje van hun stoel en rekenen op maar liefst twee renteverlagingen dit jaar. Normaal gesproken zijn hogere rentetarieven slecht nieuws voor goudbeleggingen, want goud geeft in principe geen rente. Maar in de wereld van speculaties en verwachtingen is de dollar nu aan het verzwakken. En als de dollar zwakker wordt, wordt goud goedkoper voor handelaren die met andere valuta’s betalen. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar goud stijgt, en zo wordt de prijs dus omhoog gestuwd.
Geopolitieke spanningen
Ook de internationale geopolitieke spanningen dragen hun steentje bij aan de goudprijs. De voortdurende onrust in het Midden-Oosten, voornamelijk de oorlog tussen Israël en Hamas, maakt goud weer aantrekkelijker als ‘veilige haven’. Bovendien zijn centrale banken, waaronder die van China, druk bezig met het inslaan van goud.
Het vorige record in mei werd overigens mede veroorzaakt door de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi. De markt maakte zich toen zorgen over de mogelijke instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn onverwachte overlijden bij een helikopterongeluk.