De kogel is door de kerk: oud minister-president Mark Rutte is de opvolger van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO. Een functie met flink wat haken en ogen, zeker met een oorlog op het Europese continent. En daarnaast wordt Rutte zo’n beetje gedwongen zijn zo welbekende minimalistische levensstijl op te offeren. Niet meer met een appeltje op de fiets, maar met een chauffeur en tevens geen krakkemikkige bovenwoning meer. Rutte betrekt immers een megalomaan pand in de ‘meest exclusieve straat’ van Brussel.

Mark Rutte is de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO

Nadat vorig jaar zomer het instabiele kabinet viel over het veelomvattende migratievraagstuk, kondigde Mark Rutte na 13 jaar zijn afscheid als partijleider van de VVD alsook als minister-president aan. Meteen kwam er een geruchtenstroom op gang wat betreft de verdere loopbaan van de 57-jarige Hagenaar: verder als leraar maatschappijleer, of toch een prominente functie in Europa? Dat laatste werd het uiteindelijk, want nadat Jens Stoltenberg zijn afscheid afkondigde, lag Rutte op pole position om die prestigieuze functie in te vullen. Nadat hij toestemming van de Verenigde Staten kreeg, moest Rutte alleen nog Turkije, Hongarije en Roemenië overtuigen. Dat lukte, want nadat de Roemeense president Klaus Iohannis zich definitief terugtrok, lag de weg voor Rutte open, en is hij vorige week officieel beëdigd als de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Rutte stond, ondanks zijn torenhoge salaris, bekend om zijn minimalistische levensstijl. Hij ging altijd op de fiets naar zijn werk, vaak gepaard met een appeltje in de hand, woonde in een simpele bovenwoning in Den Haag en maakte zijn dagelijkse kilometers in een Saab 9-3 Sport Estate. Dingen die hij nu, voor zijn eigen veiligheid immers, moet inleveren. Rutte krijgt in zijn nieuwe functie een luxe wagen met chauffeur, en mag gaan resideren in de meest exclusieve straat van Brussel: de ‘Square des Milliardaires’. Daar zal hij een woning van € 12 miljoen betrekken, met liefst 20 slaapkamers. De woning ligt aan het eind van de lommerrijke Louizalaan bij Square du Bois, de officiële naam van de privéstraat. Het postadres is formeel Louizalaan 535 tot en met 587.

Meest exclusieve straat

Deze straat in Brussel is enkel weggelegd voor de meest welgestelden onder ons. De woningen variëren van appartementen voor € 5.750 per maand tot luxe herenhuizen met een prijskaartje van € 14 miljoen. Wie zoal in deze straat wonen? Naast Belgische adellijke families, industriëlen en de dochter van kunstenaar Pablo Picasso wonen er verscheidene Franse fiscale vluchtelingen. Zij streken hier neer nadat de socialistische Franse president François Hollande de allerrijksten het land uit joeg met een miljonairsbelasting. Ook de bekende champagnefamilie Taittinger kwam zo in de Square terecht, evenals de media-familie Prouvost.

Rutte betrekt als NAVO-baas één van de grootste woningen in de exclusieve straat. Het gaat om de officiële dienstwoning van de secretaris-generaal. Naar verluidt beschikt het over twintig slaapkamers en heeft het een representatieve functie voor officiële ontvangsten.