Luxe sportwagens strelen de harten van de autoliefhebber, luxe pelletkachels doen dat bij de warmteliefhebber. Door de verbranding van houtpellets voelt de warmte heerlijk comfortabel aan in huis. Je ziet nieuwe generaties pelletkachel steeds vaker terug in luxe interieurs. Dat heeft te maken met de doorontwikkeling van de toestellen. Om de metafoor met auto’s door te trekken: er zijn auto’s waarbij je glundert als je de techniek erachter kent. Zo is het ook met bepaalde pelletkachels. Welke soorten overtuigen de luxepoes?
Voor- en nadelen pelletkachel
Een pelletkachel levert aangename warmte en oogt bijzonder sfeervol in je luxe interieur. Bij een houtkachel ben je voortdurend met houtblokken aan de gang, maar een pelletkachel regelt zichzelf – volautomatisch. Door die zelfstandige regeling is het rendement ook groter dan bij een houtkachel. Geen mens kan namelijk zo constant stoken als een ‘robot’ (pelletmotor).
Je kunt nog zo’n luxepoes zijn, als Nederlander kijk je evengoed naar de prijzen. Het stoken met een pelletkachel is goedkoper dan gas. Daarom zet je een pelletkachel gerust dagelijks op 22 graden comfortwarmte. Het kan verstandig zijn om een pelletkachel te kopen als je sfeer, design, gemak en comfortwarmte wenst. Daarnaast kun je een nieuwe generatie pelletkachel via wifi koppelen aan je smart home: een haardvuur slim bedienen, pure luxe.
Een pelletkachel verrijkt dus het interieur, is eenvoudig in gebruik en brandt efficiënt op houtpellets (in plaats van houtblokken). Maar er zijn nadelen bij zo’n eyecatcher in je interieur. Je hebt bijvoorbeeld een droge opslagruimte nodig voor de houtpellets. Ook is er sprake van een kleine hoeveelheid stroomverbruik voor de pelletmotor. Verder kunnen er wat as-restantjes blijven liggen, dat vraagt om een aszuiger. Tot slot kunnen buren last hebben van je pelletkachel, wanneer ze de rook ruiken. Hoe verstandig is het dan?
Is het verstandig om een pelletkachel te kopen?
Sommige soorten nieuwe generatie pelletkachels zijn geschikt voor Pellet-ABC. Dat is een optioneel onderdeel voor technisch geavanceerde pelletkachels. Het betreft een katalytisch houtrookfilter, oftewel, een katalysator. Onderzoek in 60 woonwijken heeft aangetoond dat de buren de kachel niet meer ruiken. Pelletkachels met een Pellet-ABC worden om die reden ook wel ‘buurtvriendelijke pelletkachels’ genoemd: er is geen overlast meer voor de buurt. Onder die omstandigheden is het verstandig om een pelletkachel te kopen: je zit er zelf warmpjes bij en de buren zijn óók blij.
- De luxepoes let op de compatibiliteit met de Pellet-ABC. Een luxeliefhebber wil zorgeloos leven, zonder gedoe en zonder bonje met de buren.
De techniek die schadelijke moleculaire verbindingen ontleedt is dusdanig overtuigend dat er ruiksessies werden georganiseerd. Sceptici konden op die manier zelf controleren of de houtrookgeur daadwerkelijk verdwenen was.
Pelletkachel of houtkachel
Een houtkachel zou op termijn zomaar verboden kunnen worden. Steeds meer gemeenten ontvangen klachten van buurtbewoners over stinkende houtkachels. En de negatieve rol in fijnstof door houtkachels staat vast. Pelletkachels met katalysator beëindigen de overlast van houtrookgeur. Ter aanvulling werkt de R&D-lijn van de marktleider aan een elektrostatisch filter. Er komt al nauwelijks fijnstof uit een pelletkachel, helemaal in vergelijking met een houtkachel. Toch wil de marktleider naar een fijnstofuitstoot van (vrijwel) nul voor pelletkachels. Bij bakken en braden komt al gauw meer fijnstof vrij.
De ambities rond pelletkachels met filters liggen torenhoog. Het bedrijf erachter wil 1 miljoen houtkachels vervangen. Op die manier zouden miljoenen kilo’s(!) fijnstof uit de lucht verdwijnen. Vandaar zijn er nu al gemeenten die nadenken over aanmoedigingsbeleid om eigenaren van houtkachels te stimuleren over te stappen. Dat levert een schonere lucht op en dat rekent af met klachten over houtrook: het leidt tot een tevreden buurt.
Terug naar de analogie van auto’s en pelletkachels, zou je kunnen stellen dat houtkachels tot het stenen tijdperk behoren. Het zijn paarden die de kar wel trekken, maar ook om de haverklap stoppen, gedwongen houtblokken ‘eten’ en de straat bevuilen. Terwijl de ‘zelfrijdende’ – zelfvoorzienende – pelletkachel het toonbeeld van pure luxe is. Over auto’s gesproken: rond een snelweg hangt veel meer fijnstof dan rond de afvoer van een pelletkachel. Dus wie tegen houtverbranding is, zou ook geen auto moeten rijden. Met het elektrostatische filter in aantocht is de aankoop van een pelletkachel in ieder geval verantwoord: een pelletkachel met filters vormt het schone en luxe antwoord.